Test hořických trubičiek a plnených oplátok 2013

Publikované v časopise 1/2014

Kakaová, oriešková, čokoládová alebo mliečna. Náplň oplátok býva rôzna, vždy v nej však prevažujú tuky. Aké majú tieto tuky zloženie z hľadiska vplyvu na naše zdravie, to bola hlavná otázka, ktorú sme si položili. Laboratórium zistila, že desať z 27 testovaných oplátok a trubičiek obsahuje tuk s tak vysokým podielom škodlivých transmastných kyselín, že by sa v zemiach s prísnejšou legislatívou nesmeli predávať. V tuku väčšiny výrobkov navyše prevládali rovnako problémové nasýtené mastné kyseliny.

Hořické trubičky pozná každý. V Hořicích sa vyrábajú už dve sto rokov, presnejšie od roku 1812. Aj to bol jeden z dôvodov, prečo sa obľúbená česká maškrta dostala na prestížny zoznam teraz už 1216 potravinárskych špecialít Európskej únie. 

Trubičkám z Hořic udelila Európska komisia svojím nariadením č. 989/2007 právo tlačiť na obale logo tzv. chráneného zemepisného označenia v podobe modrého kolieska s 12 hviezdičkami a symbolom vyoranej brázdy. Ani také logo však nezaručí, že nejde o zdravotne problematickú potravinu. Päť z desiatich testovaných výrobkov malo v krémovej náplni tuk s takým podielom škodlivých transmastných kyselín, že by sa v troch štátoch EU s prísnejšími zákonmi ako u nás nesmeli predávať.

Zmienená pätica výrobkov mala v tuku od troch do bezmála desať percent syntetických transmastných kyselín. Trubičky, v ktorých bolo 2,1 percenta, sme medzi ne nezahrnuli s prihliadnutím k neistote merania. 

V Dánsku, Rakúsku a Švédsku je zakázané predávať potraviny, ktoré obsahujú tuk s viac ako dvomi percentami transmastných kyselín. Rovnaký limit prijali aj štáty mimo EU Švajčiarsko a Island. Transmastné kyseliny vznikajú v rastlinných tukoch umelo pri priemyslovom spracovaní zvanom hydrogenácia. Modernejšími metódami sa dá ich tvorbe vyhnúť.


Plnené oblátky (porovnat)

Hořické trubičky (porovnat)

Databáze testovaných výrobků

Plnené oblátky (17 výrobků)
poslední aktualizace: 3.1.2014
Hořické trubičky (10 výrobků)
poslední aktualizace: 3.1.2014


Prihlásiť