Ako vybrať arašidy

Obsah aprílového dTestu

Aktuální číslo časopisu dTest 4/2024 Obsah aprílového dTestu

Sdílejte

Aktualizováno: 1.11.2018

Arašidy, nazývané aj búrske oriešky, sú plody podzemnice olejnej. Potravinárska vyhláška č. 157/2003 Zb. ich – napriek botanike – zaraďuje medzi škrupinové plody. Predávajú sa v mnohých podobách. V žiadnom prípade však nesmú byť napadnuté plesňami alebo škodcami.

Na obale musí byť uvedené, či sú arašidy pražené, alebo nepražené. Na priamu konzumáciu sú najvhodnejšie arašidy pražené. Nelúpané arašidy sa pražia nasucho, lúpané arašidy sa tepelne upravujú na rastlinnom oleji. Stojí za zmienku, že napríklad v USA sa dajú bežne kúpiť lúpané arašidy pražené bez tuku, v našich obchodoch sme také výrobky nenašli. Arašidy prirodzene obsahujú až 48 % tuku, ktorý je veľmi kvalitný. Je preto zbytočné pridávať k nemu ďalšie tuky.

Lúpané, alebo nelúpané? Počas dlhých zimných večerov a v rámci trénovania jemnej motoriky niekto ocení lúpanie semien zo strukov svojpomocne. Nelúpané arašidy sa dajú kúpiť po celý rok, ponuka však silnie najmä pred Vianocami. Očistené arašidy pokrývajú celú škálu príchutí. Od pražených nesolených cez solené, pikantné, štipľavé až po sladko-slané a sladké.

Solené, alebo nesolené? Lúpané pražené arašidy chutia aj bez soli a sú zdravšie. Na obale si preto všimnite, či sú arašidy solené, alebo nesolené.

Krajina pôvodu sa na orechoch uvádzať nemusí, napriek tomu ju niektorí spracovatelia arašidov uvádzajú. My sme túto informáciu našli na polovici testovaných výrobkov.

Vyhláška uvádza nasledujúce požiadavky na kvalitu: neolúpané arašidy musia mať čistú a suchú škrupinu. Lúpané majú mať jadrá bez osemenia (hnedé blany). Jadrá sú na povrchu matné až mastné, na lome biele až mierne žltkasté. Chuť musí byť sladkastá tuková, nikdy nie horká.

Databáze testovaných výrobků

Pražené solené arašidy (16 výrobků)
poslední aktualizace: 1.11.2018


Prihlásiť