Ako vybrať kávovar

Obsah aprílového dTestu

Aktuální číslo časopisu dTest 4/2024 Obsah aprílového dTestu

Sdílejte

Aktualizováno: 30.9.2020

Vypiť si dobrú šálku kávy, respektíve espressa, bez toho, aby ste za ním museli ísť do kaviarne či reštaurácie, nie je v súčasnej dobe všelijakých kuchynských robotov a pomocníkov žiadny problém. Domov či do zamestnania si môžete kúpiť automatické kávovary, kávovary na kapsuly alebo prípadne manuálne, takzvané pákové kávovary. Aký bude najlepšie vyhovovať a slúžiť práve vám?

Automatický kávovar

Výhodou automatických kávovarov je ich vysoká nezávislosť na človeku a príprava espressa stlačením jediného tlačidla. Obsahujú zásobníky na vodu a zrnká kávy, majú odpadové zásobníky na použitú kávu a väčšinou displej, takže vám povedia, čo práve potrebujú. A vy potom opäť len stláčate tlačidlo. Hodia sa do miest, kde možno predpokladať ich hojné vyťaženie. Cena jednej šálky sa odvíja od kvality kávy, ktorú zaobstaráte. Môže sa dostať pod 0,04 €, no aj nad 0,40 € za jednu šálku espressa.

Kvalitný automatický kávovar by mal mať možnosť nastaviť jemnosť namletia kávy, pretože tá ovplyvňuje jej výslednú chuť. Čerstvé zrnká na zomletie pritom čerpá zo zásobníka. Automatický kávovar má väčšinou aj prívod pre mletú kávu. Prístroje sú vybavené aj možnosťou nastavenia tvrdosti vody.

Dôležité je, aby mal prístroj nastaviteľnú výšku výpustu kávy, pretože pre rôzne variácie espressa, napríklad lungo, sú potrebné vyššie poháre. Súčasťou kávovaru je vždy vývod s parnou dýzou na prípravu peny z mlieka − jedine tak totiž pripravíte mliečne varianty espressa ako cappuccino, caffe latte alebo latte macchiato. Drahšie kávovary sú vybavené príslušenstvom s názvom cappuccino tower (náhubok, ktorý sa nasadí na hubicu s parnou dýzou a pomocou pripojenej hadičky si sám čerpá mlieko priamo zo škatule) alebo priamo nádržkou určenou na mlieko. Takéto príslušenstvo zvládne pripraviť mliečnu penu automaticky.

Vyhrievaná doska na šálky by mala byť súčasťou kvalitného automatického kávovaru. Predhriatie šálky vám zaručí, že káva nebude rýchlo chladnúť, a vy si ju tak dlhšie vychutnáte pri ideálnej teplote (podľa odborníkov 67 +/− 3 °C). Na druhú stranu je potrebné počítať s vyššou spotrebou energie.

Kávovar na kapsuly

Tento typ je určený predovšetkým do domácností, prípadne do firiem, kde nebude tak hojne využívaný. Cena jednej šálky espressa alebo jeho mliečnej variácie je vo väčšine prípadov vopred určená, pretože pre jednu značku kávovarov možno použiť len určitý typ kapsúl. Ak si teda kúpite kávovar na kapsuly Nespresso, nemožno tu používať napríklad kapsuly Dolce Gusto či Tassimo.

Pred kúpou je preto potrebné počítať s tým, že výber bude do značnej miery obmedzený. Ak ste milovníkmi špecialít a výberových druhov kávy, siahnite skôr po pákovom prístroji. Na druhej strane vám môže kapsulový kávovar vyhovovať v prípade, že nechcete nad prípravou veľmi premýšľať, no zároveň si chcete pochutnať na espresse. Ďalšia výhoda je čerstvosť. Pokiaľ kávu nepijete veľmi často, mletá káva vo vašej kuchyni stratí vôňu dávno pred tým, než ju spotrebujete. V prípade kapsúl, ktoré sú samostatne balené a hermeticky uzavreté, máte k dispozícii vždy čerstvú porciu.

Kapsulové kávovary na rozdiel od automatických neumožňujú, až na výnimky, pripraviť dve šálky súčasne. Z pohľadu použitia a najmä údržby sú však podstatne jednoduchšie. Na prípravu kávy stačí iba umiestniť kapsulu do zásobníka a stlačiť tlačidlo. Kapsuly sú predávané v baleniach po niekoľkých kusoch, a ak si kúpite napríklad balenie cappuccino, jeho súčasťou sú aj kapsuly so sušeným mliekom. Ľahko tak pripravíte espresso aj s mliečnou penou stlačením tlačidla. Luxusnejšie modely kapsulových kávovarov sú vybavené parnou dýzou, s ktorou možno mliečnu penu pripraviť manuálne, alebo automatickým napeňovačom mlieka.

Najväčšími slabinami kávovarov na kapsuly sú vysoké prevádzkové náklady a záťaž životného prostredia. Z finančného hľadiska vyjdú kapsuly zvyčajne citeľne drahšie ako klasická mletá káva a cenou sa blížia skôr výberovej káve z malých pražiarní. Z hľadiska ekológie je potom problém jednorazová kapsula, ktorá sa skladá väčšinou z hliníka, plastu, papiera alebo kombinácie týchto materiálov. Príprava jednej šálky tak produkuje v pomere s obsahom kapsuly veľmi vysoké množstvo odpadu.

Pákové kávovary

Tieto kávovary nemajú zásobník na kávu, z ktorého by ju automaticky čerpali, no zakaždým musíte naplniť sitko novou dávkou mletej kávy. Sitko je umiestnené v špeciálnom držiaku, ktorý sa nasadzuje na kávovar akoby pákovým pohybom. Od toho sa odvíja názov typu kávovaru. Prietok vody sa zapína a vypína manuálne. Automatické dávkovanie tu nečakajte.

Pákový kávovar poznáte z kaviarní alebo reštaurácií. Kvalita kávy je v tomto prípade pomerne dosť závislá od obsluhy, respektíve od jej skúseností s prípravou espressa, preto na rovnakom kávovare môže znalec pripraviť naozaj chutnú kávu, zatiaľ čo od začiatočníka bude výsledok horší. Pri príprave espressa v pákovom kávovaru je rozhodujúce množstvo namletej kávy, jej zhutnenie, samozrejme, samotná kvalita kávy, čas lúhovania a ďalšie faktory.

Na prípravu espressa v pákovom kávovare možno použiť mletú kávu alebo porciovanú v takzvaných E. S. E. (Easy Serving Espresso) vrecúškach. Sú praktické, pretože nezašpinia sitko a jednoducho ich vyhodíte. Chuťovo lepšie espresso však pripravíte z čerstvo namletej kávy.

Databáze testovaných výrobků

Kávovary (19 výrobků)
poslední aktualizace: 29.2.2024
Kávovary 2018–2023 (129 výrobků)
poslední aktualizace: 2.3.2023
Kávovary 2015 (14 výrobků)
poslední aktualizace: 30.9.2016


Prihlásiť