Pečiete radi? A pečiete často? To asi musíte rúru niekedy vyčistiť a zbaviť ju pripečených zvyškov jedla. Pokiaľ sa čisteniu venujete pravidelne, nie je to až tak náročná činnosť, ale pokiaľ sa k tomu dostanete, ako sa hovorí, raz za uhorský rok, „je to boj“. Teraz sú však na trhu už také rúry, ktoré vás pred touto nepríjemnou činnosťou uchránia stlačením niekoľkých tlačidiel. Sú vybavené funkciou pyrolytického čistenia, ktoré dokáže odstrániť špinu bez potreby ľudskej sily. Ako to funguje, sa dočítate v článku.
Rúra na pečenie pracuje pri príprave pokrmov s vysokými teplotami, pri procese pyrolýzy sú však ešte dvojnásobne vyššie. Kľúčové je, udržať tieto teploty vo vnútri rúry, aby sa nezahriali miesta, ktorých sa môžeme dotknúť. Z pohľadu bezpečnosti sú preto pyrolytické rúry orieškom, ako sa v niektorých prípadoch ukázalo aj v našom teste. Zamerali sme sa okrem iného aj na presnosť nastavenia teploty a jej stabilitu (kolísanie). Aj tu sme zistili menšie aj väčšie nedostatky.
To najdôležitejšie, prečo si rúru kupujeme, je, aby vedela dobre piecť. Pripravovali sme preto kura, malé koláčiky v dvoch poschodiach a skúšali sme tiež efektivitu grilu. Upiecť chutné kura väčšinou nebol problém, s dobrými koláčikmi, alebo ak chcete cukrovinkami, to už bolo horšie.