Chemická analýza 24 dTestom nakúpených jedlých tukov odhalila v každom treťom z nich tak vysoké množstvo nezdravých transmastných kyselín, že by sa tieto výrobky v Dánsku, Rakúsku a Švajčiarsku vôbec nesmeli predávať. Na ilustráciu – v zmienených troch štátoch smie byť v sto gramoch tuku najviac dva gramy transmastných kyselín. Tomuto limitu by s prihliadnutím k tzv. neistote merania nevyhovelo osem z nami testovaných výrobkov, z toho v dvoch prípadoch bolo prekročenie viac ako desaťnásobné.
Jeden z testovaných výrobkov obsahoval 28 gramov transmastných kyselín v sto gramoch tuku, v druhom sa vyskytovalo 24,27 gramov na sto gramov tuku. Prodekana 3. lekárskej fakulty Univerzity Karlovej v Prahe Pavla Dlouhého oba zmienené nálezy zarazili. „Je to zlá správa. Tak vysoké hodnoty sme nachádzali v minulosti, kedy sa tuky spracovávali dnes už zastaranou technológiou,“ povedal dTestu.
V Čechách nie sú stanovené limity pre transmastné kyseliny v potravinách, ale lekár Pavel Dlouhý odporúča, aby ich denný príjem v strave nepresiahol 2,5 gramov. Toto množstvo by spotrebiteľ prekročil už pri konzumácií desiatich gramov niektorého z oboch testovaných výrobkov. To je pre predstavu množstvo potrebné na namazanie krajca chleba.
Nadmerný príjem transmastných kyselín zvyšuje riziko infarktu, vedie ku kôrnateniu tepien, rastu hladiny LDL (zlého) cholesterolu v krvi, riziku cukrovky druhého stupňa aj neplodnosti. Sprievodným prejavom je telesná nadváha.