Do testov sme zaradili 12 bravčových šuniek najvyššej kvality a štyri výberové s označením pre deti. Chemickými analýzami sme najskôr hľadali náhrady mäsa, ktoré vo výrobkoch týchto akostných tried nie sú povolené. Zakázaný škrob, múku zo sóje alebo z obilia laboratórne skúšky neodhalili. Preukázaná nebola ani prítomnosť strojom oddeleného mäsa, tzv. separátu, či už hydinového alebo iného.
V žiadnom z testovaných výrobkov sa nenašli farbivá, ktoré v týchto šunkách byť nesmú. Šunka, ak je správne vyrobená, má prirodzene ružovú farbu. V senzorickej časti testu sa však ukázalo, že požiadavku na mäsovo ružovú farbu šunky nesplnili štyri výrobky, ktoré boli označené ako svetlé alebo bledé.
Laboratórium súčasne overovalo, či je v šunkách predpísaný obsah čistej svalovej bielkoviny. Požadované množstvo v závislosti na akostnej triede splnili všetky šunky. Na druhej strane však niektoré testované výrobky obsahovali menej mäsa, ako bolo deklarované na obale, pričom v dvoch prípadoch bol rozdiel v neprospech spotrebiteľa skoro jedenásť percent.
Sklamaním testu boli tzv. šunky pre deti, ktoré obsahovali viac sodíku ako mnohé ostatné testované šunky a jedna z nich bola druhým najslanším výrobkom. Aj v nich boli konzervanty a stabilizátory. V senzorickom teste na detských šunkách vadila kyslá, slanšia chuť a tuhšia či gumovitá konzistencia. Všetky mali vlhký povrch a dve z nich boli aj vodnaté.