Test jahodových jogurtov 2013

Publikované v časopise 9/2013

Od jahodového jogurtu si veľa jahôd nesľubujte. Žiadna potravinárska vyhláška neurčuje, aké množstvo jahôd majú výrobcovia do jogurtu dať, aby ho mohli nazvať jahodovým. Podľa toho to s jahodami v jogurtoch vyzerá. Stačí polovica väčšej jahody na téglik jogurtu a všetko je v poriadku. Ukázal to náš test 17 jahodových jogurtov kúpených v českej obchodnej sieti. Iba tri z nich sa zaobišli bez umelej príchute, do 14 bola pridaná syntetická aróma. A tak sa do prírodného produktu, ktorým jogurt je, vkradla chémia.

Srdce sa smeje a sliny zbiehajú nad obrázkami jahôd, ktorými sú vyzdobené tégliky od jahodových jogurtov. Ale pozor! Keď je na obale obrázok jahôd, musí byť na ňom súčasne uvedené, aké množstvo tohto ovocia výrobok obsahuje. Nie všetci výrobcovia jogurtov však túto povinnosť dodržujú. Stačilo prečítanie obalov 17 našich testovaných jahodových jogurtov aby sme zistili, že túto požiadavku potravinárskej vyhlášky o spôsobe označovania potravín nesplnili štyri z nich.

Ďalšie štyri jogurty mali na obale nápadne vytlačené uistenie, že neobsahujú žiadne konzervanty. Je to samoúčelné tvrdenie, pretože konzervanty v jogurtoch byť nemôžu. Zahubilo by to živé baktérie mliečneho kvasenia, ktoré robia jogurt jogurtom. Výrobcovia tak vydávajú za prednosť to, čo je samozrejmou a nutnou vlastnosťou všetkých jogurtov. Ak je v ovocnej zložke konzervant, výrobok sa už nesmie nazývať jogurtom a v regáloch ho nájdeme napríklad pod označením mliečny dezert.

Mikrobiologické testy ukázali, že zistený počet živých baktérií mliečneho kvasenie zodpovedal požiadavkám, ktoré na jogurty z tohto hľadiska kladie potravinárska vyhláška. V súlade s vyhláškou bolo aj stanovené množstvo bifidobaktérií v jogurtoch, ktoré na obale deklarovali prítomnosť bifidokultúry.

Pre mliečnu časť jogurtu je v potravinárskych predpisoch presne vymedzené, ako má jej zloženie vyzerať, pre ovocnú zložku žiadna záväzná receptúra neexistuje. Každý výrobca si tak sám určuje, koľko ovocia do jogurtu dá. Stačí nepatrné množstvo jahôd a jogurt sa môže volať jahodový, aj keď mu k pocitu jahodovosti v ústach dopomáhajú syntetické príchute a k peknej farbe potravinárske farbivá, ktorých prítomnosť na obale nájdeme napríklad pod označením karmín alebo E 120.

Jogurt, ktorého jahodová časť by bola vyrobená len z náhrady, teda zo želatíny, farbív a syntetickej arómy laboratórium v teste nenašlo. Obsah ovocia však bol rôzny a nie vždy zodpovedal tomu, čo bolo uvedené na etiketách.


Testované jahodové jogurty (porovnat)

Databáze testovaných výrobků

Jahodové jogurty (17 výrobků)
poslední aktualizace: 29.8.2013


Prihlásiť