Ako vybrať tavený syr

Obsah aprílového dTestu

Aktuální číslo časopisu dTest 4/2024 Obsah aprílového dTestu

Sdílejte

Aktualizováno: 30.1.2024

Tavený syr je trvanlivý mliečny výrobok, ktorý vzniká mletím, miešaním a tavením prírodných syrov a ďalších zdravotne bezchybných potravinárskych surovín a prísad. Tavenie prebieha pri teplote najmenej 80 °C v celej hmote, aspoň 30 sekúnd, pomocou taviacich solí, najčastejšie fosfátov a citrátov. Pravidlá pre potraviny s názvom tavený syr stanovuje vyhláška č. 397/2016 Zb.

Názov výrobku je kľúčom na výber. Vyhláška 397/2016 Zb. rozdeľuje „tavený syr“ do štyroch skupín odlíšených názvom a špecifickými požiadavkami na kvalitu. Najprísnejšie pravidlá platia pre tavené syry pomenované podľa konkrétneho druhu syra (napríklad tavená gouda). Pri nich sa predpokladá, že ide iba o tavený syr jedného druhu bez ďalších mliečnych prísad. Výrobcovia tavených syrov bez uvedenia konkrétneho druhu už majú ruky voľnejšie. Pri dávkovaní mliečnych ingrediencií však musia strážiť, aby obsah laktózy vo výrobku neprekročil 5 %. Ak by sa tak stalo, už by išlo o tavený syrový výrobok. A nakoniec − rozdiel medzi taveným syrovým výrobkom a taveným mliečnym výrobkom je v množstve syra. V prípade taveného syrového výrobku musí syr predstavovať aspoň 50 % sušiny.

Tavené syry aj tavené mliečne výrobky môžu obsahovať iba mliečny tuk. Na trhu však môžete nájsť aj podobne vyzerajúce produkty s rastlinným tukom. V názve takýchto výrobkov sa nesmie objaviť slovo syr a oficiálne sa označujú ako tavené výrobky. Výrobky s náhradou mliečneho tuku by sa mali predávať oddelene od syrov, aby sa zamedzilo klamaniu spotrebiteľov.

Obsah sušiny je povinný údaj na obale a z toho zistíme, aký je podiel pevných zložiek vo výrobku. To znamená tuku, bielkovín, vitamínov, minerálov a solí, vrátane taviacich a pod. Čím viac sušiny, tým je menej vody vo výrobku. Podrobnosti si prečítame zo zloženia potraviny aj z poradia zložiek, ktoré obsahuje.

Obsah tuku je ďalšou povinnou informáciou na obale, výrobcovia často navyše uvádzajú aj obsah tuku v sušine. Vyšší obsah tuku v sušine vyjadruje použitie tučnejšieho mlieka, prípadne prídavok masla alebo smotany.

Prísady do tavených syrov môžu byť predovšetkým maslo, bezvodný mliečny tuk, smotana, tvaroh či iné mliečne výrobky. Je to aj jedlá soľ, čisté mliekarenské kultúry a neškodné enzýmy. Prísadou ochutených tavených syrov môže byť aj korenie, huby a zelenina.

Prídavné látky sú predovšetkým taviace soli, čo sú fosforečnany (fosfáty) alebo citrónany (citráty), prípadne kyselina citrónová. Pomáhajú stabilizovať zmes bielkovín a tukov v tavených syroch. Pridávať sa môžu aj ďalšie prídavné látky, napríklad emulgátory, regulátory pH, konzervanty, v ochutených tavených syroch aj farbivá. Používať sa môžu len schválené prídavné látky v množstve určenom nariadením č. 1333/2008. Na obale ich nájdeme uvedené buď pod chemickým názvom, alebo E kódom únie s prideleným číslom.

Obaly tavených syrov musia byť zdravotne bezchybné, čisté a dobre uzavreté. Tieto výrobky sa skladujú, prepravujú a ponúkajú na predaj pri teplote od 4 °C po 8 °C.

Databáze testovaných výrobků

Tanené syry (23 výrobků)
poslední aktualizace: 1.1.2024


Prihlásiť