Test kyslej a sterilizovanej kapusty 2013

Sdílejte

Publikované v časopise 2/2013

Zázrak zo suda. Aj tak sa v minulosti hovorilo kyslej kapuste. Náš terajší  test kyslej kapusty zo supermarketov však priniesol skôr sklamanie. V čerstvom stave sa kyslá kapusta už nedá v obchodoch kúpiť. Výrobcovia do nej pridávajú chemické konzervačné látky alebo ju sterilizujú teplom. Tým ju pripravujú o to najcennejšie. V troch z 21 výrobkov sme vôbec nenašli vitamín C. A len tretina kyslej kapusty obsahovala zdraviu prospešné baktérie mliečneho kvasenia. Dobrou správou je prítomnosť vitamínu K vo všetkých výrobkoch.

Čo zistil dTest o kyslej a sterilizovanej kapuste?

Kyslá kapusta a vitamíny: Kyslá kapusta má byť zdrojom vitamínu C (kyseliny askorbovej). Obsah vitamínu sa pri jednotlivých výrobkoch líšil. V supermarketoch sme našli kyslú kapustu, ktorá ho neobsahovala vôbec.

Vitamín K: Na rozdiel od vitamínu C, bol vo všetkých testovaných vzorkách. Vitamín K prispieva ku zrážanlivosti krvi a má ďalšie pozitívne účinky na naše zdravie.

Konzervačné látkyv kapuste: Predtým bolo neprípustné, aby kyslá kapusta, obsahovala pridané chemické látky. Dnes je to bežné. Vďaka nim kapusta dlhšie vydrží, ale konzervovanieničí „priateľské“ baktérie. V našom teste sa to týkalo štyroch z dvanástich výrobkov.

Naše hodnoteniekyslej asterilizovanej kapusty: Do výsledných známok sme zaradili senzorické hodnotenie, obsah vitamínov a pridaných látok, PH, deklaráciu a hmotnosť pevného podielu. Pri kyslej kapuste sme sa navyše sústredili na živé mikroorganizmy a mieru kvasenia, pri sterilizovanej kapuste na obsah kyseliny octovej.

dTest je tu pre vás. Tentoraz sme sa zamerali na kyslú asterilizovanú kapustu. Po ktorom výrobku siahnuť, ak chcete kvalitu? Predplaťte si časopis dTest a budete vedieť viac.


Sterilizovaná kapusta (porovnat)

Kvasená kapusta (porovnat)

Databáze testovaných výrobků

Sterilizovaná kapusta (9 výrobků)
poslední aktualizace: 31.1.2013
Kvasená kapusta (12 výrobků)
poslední aktualizace: 31.1.2013


Prihlásiť