Ako si vybrať domácu pekáreň

Obsah aprílového dTestu

Aktuální číslo časopisu dTest 4/2024 Obsah aprílového dTestu

Sdílejte

Aktualizováno: 31.3.2021

Väčšinu práce urobí za nás. Reč je o domácej pekárni stačí do nej nasypať ingrediencie, zvoliť program a čakať. Pekáreň premieša suroviny, vymiesi cesto, nechá ho vykysnúť, a nakoniec upečie chlieb v tvare kocky alebo tehly. Na nás zostáva len rozhodnutie, akú múku alebo chlebovú zmes použijeme, a kedy chceme mať napečené.

Nie je chlieb ako chlieb. V širokej ponuke si môžeme vyberať od klasického konzumného cez celozrnný, ražný, slnečnicový, špaldový, kukuričný alebo ryžový až po rôzne druhy hriankového chleba. Samozrejmosťou je dnes stále širší sortiment bezlepkového pečiva. Pokiaľ si potrpíte na čerstvý chlieb a pečivo ponúkané na pultoch supermarketov vás neláka, možno ste už zvažovali alternatívu upiecť si chlieb vo vlastnej réžii.

Potom sa ponúkajú dve možnosti. Buď sa do toho môžete pustiť pekne po starom, cesto pripraviť ručne (prípadne pomocou kuchynského robota), vliať ho do formy a chlieb upiecť v rúre. Alebo sa ponúka menej náročný variant, pri ktorom použijete práve domácu pekáreň.

Výsledky nášho testu okrem iného ukázali, že kvalitnejší chlieb získate pri pečení v rúre ‑ má pravidelnejší tvar, lepšiu farbu kôrky aj konzistenciu striedky. Pokiaľ v kuchyni nechcete stráviť príliš času, možno patríte k tým, ktorí domácu pekáreň zaradia medzi stálych kuchynských pomocníkov.

Priateľ na kysnutie

Najpraktickejšie (a najjednoduchšie) je použiť na pečenie chleba sušené droždie. Pokročilejším pekárom a fajnšmekrom možno ako kypriace médium odporučiť chlebový kvások. Jeho použitie síce vyžaduje okamžité spracovanie cesta, maximálnym odložením štartu však získate dostatok času na nevyhnutne dlhé kysnutie. Chlebový kvások sa dá kúpiť v sušenej podobe, alebo získať od niekoho z ľudí registrovaných na mape na www.pecempecen.cz. S istou dávkou šťastia si ho môžete ľahko vypestovať aj v domácich podmienkach.

Viem, z čoho pečiem

Či už sa rozhodnete pre prípravu chleba s pekárňou alebo bez nej, jedno má domáca pekárska tvorba spoločné. Nepopierateľnou výhodou je, že viete, z čoho chlieb pečiete. Okrem možnosti spracovania zvyškových surovín (bylinky, syr, semienka) máte istotu, že vami upečený výtvor nebude obsahovať nežiaduce „éčka“, ktoré sa môžu vyskytovať v rozmrazovanom pečive alebo hotových chlebových zmesiach. Doma pripravený chlieb navyše ocenia aj ľudia alergickí na vybrané suroviny (napr. lepok).

Súboj funkcií

Na trhu môžete nájsť širokú ponuku pekární. Tie sa medzi sebou líšia cenou, použitými materiálmi aj skladbou ponúkaných funkcií. My sme na testovanie zaradili modely s jednokomorovou formou, ktoré kúpite od 70 do 230 €. Všetky sú vybavené maximálnym príkonom od 500 do 850 wattov, majú hmotnosť medzi 3 až 8 kilogramov a môžete v nich pripravovať chlieb niekoľkých veľkostí. Pri výbere si preto nezabudnite odpovedať na otázku, akú kapacitu cesta využijete a koľko máte doma voľného priestoru (na uskladnenie pekárne).

Veľká väčšina modelov ponúka širokú škálu predvolených programov, ako napríklad pečenie sladkého pečiva, prípravu cesta na pizzu, zaváranie džemu alebo výrobu jogurtu. Z ďalších možností stojí za zmienku možnosť nastavenia miery opečenia kôrky, odložený štart, udržiavanie teploty chleba, zvukový signál konca pečenia alebo minútky. Niektoré modely uľahčujú prípravu pečiva s orieškami a hrozienkami tým, že sa v priebehu prípravy dávkovač automaticky otvorí a prísady vsype do cesta.

Iné pekárne zasa ponúkajú jednu formu na pečenie veľkého bochník a k nej aj jednu s dvoma komorami na dva (rôzne) menšie chleby; do aktuálneho testu sme však zaradili len jednokomorové modely s jednou formou v tvare tehly alebo kocky. Šikovných funkcií, ktoré pekárne ponúkajú, je oveľa viac. Pred kúpou preto odporúčame ponúkanú paletu funkcií preskúmať (takisto aj dodávané príslušenstvo) a ideálne je prístroj si vyskúšať.

Na čo si dať pozor

Na relatívne veľké rozdiely sme narazili pri dĺžke prívodných káblov, pritom v kuchyni, kde býva často boj o miesto aj zásuvky, môže byť táto skutočnosť rozhodujúca. Ak plánujete mať pekáreň trvale postavenú na kuchynskej linke, zvážte kúpu takej, ktorá má čo najviac jednoliaty tvar a bude sa tak dať ľahko utrieť.

Čistenie pekární je téma sama o sebe a dáva všeobecne dosť zabrať. Na plochách majú tendenciu zostávať najmä odtlačky prstov alebo iné mastné šmuhy. Len minimum výrobcov deklaruje formu a príslušenstvo ako umývateľné v umývačke. Ak sa chcete ručnému umývaniu vyhnúť, vopred si overte, aké možnosti ponúka v tomto ohľade konkrétny model.

Databáze testovaných výrobků

Domáce pekárne (14 výrobků)
poslední aktualizace: 1.4.2021


Prihlásiť