Test medu 2012

Publikované v časopise 5/2012

 

Ak si kupujeme med, očakávame, že to bude prírodný produkt. Podľa zákona musí byť, ale aj tak sa pančuje všade na svete a rovnako aj u nás. Ako dopadlo naše testovanie medu a bio medu?

 

Čo zistil dTest o mede?

Ukazovatele kvality medu:Kvalitu medu ovplyvňuje jeho zloženie (hlavne obsah fruktózy a glukózy), zrelosť, čerstvosť a šetrné zaobchádzanie. Aj keď je zakázané do medu čokoľvek pridávať, objavili sme v mede aj éčko.

Pozor na hydroxymethylfurfural (HMF): Predstavuje základný ukazovateľ kvality medu. Vzniká dehydratáciou a cyklizáciou cukrov. Ak je med čerstvý, HMF sa v ňom skoro nevyskytuje. 

Ako je to s bio medom: Chcete čisto prírodný med, ktorý je vyrobený v tých najekologickejších podmienkach, a preto si kupujete bio med? Mali by ste vedieť, že nie všetky testované výrobky spĺňali  podmienky na označenie bioprodukt.

Hodnotenie kvality medu:Pri hodnotení kvality medu sme brali do úvahy obsah vody, cukor, hydroxymethylfurfural, deklaráciu, pesticídy a jeho pravosť.

dTest je tu pre vás. Tentoraz prinášame poznatky pre všetkých milovníkov medu. Viete isto, že si kupujete nepančovaný med? Predplaťte si časopis dTest a budete vedieť viac.


Testované květové medy (porovnat)


Prihlásiť