Test smotán 2012

Publikované v časopise 3/2012

 

Aké vlastnosti by mala mať kvalitná smotana? S akými výrobkami dosiahneme vyšľahanie do podoby, ktorá hneď nespľasne? A ako sú na tom smotany na varenie? Na testovanie týchto výrobkov sa zameral marcový dTest.

 

Čo zistil dTest o smotanách?

Smotany na šľahanie: Výrobky, ktoré sú označené ako „smotana na šľahanie“, musia byť iba z mlieka a musia mať najmenej 30% tuku. Testovali sme kvalitu jednotlivých výrobkov. Sústredili sme sa predovšetkým na ich šľahateľnosť.Tipujte, koľko výrobkov dobre držalo ušľahaný tvar.

Tepelné ošetrenie smotany: Skúmali sme tiež spôsob tepelného ošetrenia smotany v mliekarni. Robí sa to pasterizáciou či ultra tepelným zahrievaním. Obidve možnosti majú svoje výhody aj nevýhody. Priblížime vám ich.

Nedostatky testovaných výrobkov: Testované smotany mali aj ďalšie nedostatky, predovšetkým senzorické. Pri niektorých výrobkoch dochádzalo k tvoreniu vločiek a hrudiek. Pri ktorých výrobkoch sa tieto nedostatky objavili?

Hodnotenie smotany: Do nášho hodnotenia testovaných smotán sme zaradili šľahateľnosť, hodnotenie obsahu tuku, zmyslové hodnotenie a zloženie a deklaráciu.

dTest je tu pre vás. Tentoraz sme testovali smotany určené na šľahanie aj na varenie. Aká je ich kvalita a s ktorými výrobkami budete najviac spokojní? Predplaťte si časopis dTest a budete vedieť viac.


Smotany na šľahanie (porovnat)

Smotany na varenie (porovnat)

Databáze testovaných výrobků

Smotany na varenie (12 výrobků)
poslední aktualizace: 11.3.2012
Smotany na šľahanie (18 výrobků)
poslední aktualizace: 11.3.2012


Prihlásiť