Ako si vybrať konzervovaného tuniaka

Obsah decembrového dTestu

Aktuální číslo časopisu dTest 12/2021 Obsah decembrového dTestu

Aktualizováno: 30.8.2021

Konzervy s mäsom tuniaka sú obľúbené, pretože sa z nich dajú ľahko a rýchlo pripraviť lahodné pokrmy. Aby nič nepokazilo kulinársky dojem, je potrebné v obchode venovať výberu tuniaka pozornosť. Z informácií na obale konzervy sa veľa dozvedieť vyčítať. A ešte viac vtedy, keď viete…

Identifikácia tuniaka

Neuspokojte sa s tým, keď je v názve konzervy napísané tuniak. Jej obsahom totiž môže byť tak tuniak pravý, ako aj tuniak nepravý. Ten naozaj pravý tuniak je z rodu Thunnus, ten nepravý z rodu Sarda a Euthynnus. Medzi pravé tuniaky bol navyše priradený aj tunec pruhovaný z rodu Katsuwonus − Katsuwonus pelamis, s ktorým sa môžete stretnúť v konzervách najčastejšie; delenie tuniakov podľa nariadenia Rady (ES) č.  1536/1992. Čo obsahuje tá-ktorá konzerva, či tuniaka pravého, alebo nepravého, by ste mali nájsť medzi informáciami na obale konzervy. Pravý tuniak sa v obchodnom názve označuje ako „tuniak“, nepravý slovom „bonito“. Ak si chcete pochutnať na pravom tuniakovi, vyberajte si medzi konzervami, na ktorých nájdete v zozname ingrediencií uvedený konkrétny rod tuniaka − Thunnus aleboKatsuwonus.

Kusy, alebo kúsky?

Oplatí sa na konzerve hľadať informáciu o forme rybacieho mäsa. Nariadenie rozlišuje mäso celé, filety, kusy, kúsky a drvené. Celé mäso a filety tvoria v obsahu konzervy tvoria kusy celého mäsa. Pri kusoch a kúskoch ide o mäso rozdelené na menšie časti. Kusy musia dosahovať veľkosť najmenej 1,2 cm, pri kúskoch nie je veľkosť predpísaná. Poslednou akostnou triedou je drvený tuniak, ktorý môže obsahovať úplne malé čiastočky. Ešte viac namletého mäsa nájdete v obchodoch pod názvom paté. Takúto formu pasty však obchodná norma nepozná ani nijako neupravuje.

Forma mäsa musí byť na etikete opísaná. Pokiaľ ju tam nenájdete, ide o rybu v celej úprave.

Vo vlastnej šťave, alebo v oleji?

Nemusíte podrobne študovať zloženie konzervy, keď si kúpite tuniaka vo vlastnej šťave. V tomto prípade sa ako nálev používa tekutina získaná z ryby počas varenia pred konzerváciou alebo soľný roztok.

Naopak, starostlivo by ste mali čítať etiketu vtedy, ak je tuniak konzervovaný v oleji. Ten môže byť buď olivový, alebo rastlinný. Všetky informácie o použitom oleji nájdete v zozname zložiek.

Okrem uvedených spomínaných základných nálevov môžete naraziť aj na ďalšie. Obchodná norma totiž dáva výrobcom voľnú ruku na tvorbu tuniaka v akejkoľvek úprave. Časté sú napríklad konzervy v paradajkovej omáčke. Pre ne neplatia žiadne osobitné pravidlá o zložení, preto je pri nich zvlášť potrebné čítať zoznam zloženia.

Chráňte delfíny!

Kŕdle tuniakov zvyčajne prezradia delfíny zdržujúce sa na hladine. Pri priemyselnom love v obrovských vakových sieťach uviaznu nielen tuniaky, ale aj delfíny. Aj keby ste sa zriekli mäsa z tuniaka, delfíny tým nezachránite, tuniaky sa budú loviť ďalej. Môžete však prispieť k ich ochrane. Stačí sledovať, či je na obaloch konzerv uvedená značka pre produkty rybolovu, a najmä ktorá z dvoch možných…

  • značka „Dolphin safety“ osvedčuje, že tuniaky sa lovia bez obkľúčenia delfínov,
  • značka „Dolphin friendly“ deklaruje lov tuniakov s postupným obmedzením počtu delfínov chytených do sietí.

Na niektorých konzervách ešte objavíte modrú pečať Marine Stewardship Council, ktorá má garantovať, že výrobok pochádza z dobre organizovaného rybolovu a nezvyšuje ekologický problém nadmerného rybolovu. Vyberajte si radšej produkty z tuniaka, ktoré sú označené značkou „Dolphin safety“. Druhá značka už celkom nezaručuje, že v sieťach neuviazli aj delfíny.

Čo ešte obal prezradí

Samozrejme, dátum minimálnej trvanlivosti, do ktorého má byť konzervovaný tuniak skonzumovaný. Čím dlhší časí, teda vzdialenejší dátum, tým čerstvejší výrobok si odnesiete domov.

Nesmú chýbať ani informácie o krajine pôvodu, a tiež aj to, kde boli ryby ulovené; oblasť môže byť uvedená slovne, alebo kódom FAO (organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo), alebo obidvomi údajmi.

Skontrolujte, či nie je konzerva poškodená, deformovaná, hrdzavá, vydutá (signál skazenosti obsahu). Ak áno, upozornite personál v obchode, aby takýto výrobok stiahli z predaja.

Tuniak a histamín

Histamín sa vyskytuje v potravinách tak rastlinného, ako aj živočíšneho pôvodu. Napríklad v kyslej kapuste, predovšetkým v šťave, pive a víne, v syroch a fermentovaných údeninách, aj v niektorých rybách vrátane tuniaka.

U zdravého človeka existuje regulačný mechanizmus, ktorý je schopný pomocou enzýmov zvládnuť toxické účinky histamínu. Ľudia, ktorí trpia neznášanlivosťou histamínu, by sa mali vzdať konzumácie tuniaka zo zásady. Už veľmi malé množstvo histamínu by totiž mohlo spôsobiť začervenanie tváre.

Databáze testovaných výrobků

Konzervovaný tuniak vo vlastnej šťave (10 výrobků)
poslední aktualizace: 2.9.2021


Prihlásiť