Ako si vybrať omáčku na cestoviny

Obsah septembrového dTestu

Aktuální číslo časopisu dTest 9/2024 Obsah septembrového dTestu

Sdílejte

Aktualizováno: 29.7.2024

Sortimentu hotových omáčok na cestoviny jednoznačne kraľujú výrobky v talianskom štýle, často vyrábané priamo v Taliansku. Obvykle ide o rôzne ochutené omáčky na paradajkovom základe.

Najčastejšie sa môžete stretnúť s týmito druhmi:

  • Bolonská omáčka (bolonské ragú) je, okrem paradajok, typická obsahom mletého mäsa, najčastejšie hovädzieho.
  • Arrabbiata je pikantná, dôležitými ingredienciami sú popri paradajkách cesnak a čili.
  • Bazalková (často označená slovom basilico) je jemnejšia, výrazne ochutená bazalkou.

Okrem toho výrobcovia ponúkajú aj ďalšie špeciálne ochutené druhy. Pri výbere odporúčame všímať si prípadné informácie o pikantnosti/štipľavosti, aby sa chuť omáčky priblížila vášmu zámeru.

Pozornosť si zaslúži aj zoznam zložiek. Paradajkové omáčky na cestoviny môžu mať veľmi jednoduché zloženie a nepotrebujú príliš veľa prídavných látok. Niektoré výrobky môžu byť zahustené napríklad modifikovaným škrobom, alebo môžu mať chuť zvýraznenú hydrolyzovanými bielkovinami či sójou. Takéto ingrediencie nie sú v kvalitnej omáčke nutné. V zozname zložiek môžete sledovať podiely dôležitých ingrediencií, napríklad paradajok, alebo mäsa. Čím vyššie čísla etiketa avizuje, tým lepšie.

Hotové omáčky sú najčastejšie konzervované a dajú sa skladovať pri bežnej izbovej teplote. Nájsť však môžete aj chladené omáčky vyžadujúce skladovanie v chladničke. Niektoré z nich sa predávajú v pohároch podobne ako konzervované výrobky, čo by mohlo viesť k omylu pri skladovaní doma. Kto zabudol, či omáčku kúpil v chladenom, alebo obyčajnom regáli, môže si skontrolovať skladovacie podmienky uvedené na obale.

V ideálnom prípade sa omáčka po otvorení spotrebuje celá naraz. Pokiaľ to tak nie je, otvorený pohár s omáčkou uložte vždy do chladničky a počas pár dní spotrebujte.

Databáze testovaných výrobků

Bolonské omáčky (11 výrobků)
poslední aktualizace: 1.8.2024


Prihlásiť