Ako vybrať marinované mäso na gril

Obsah júlového dTestu

Aktuální číslo časopisu dTest 7/2024 Obsah júlového dTestu

Sdílejte

Aktualizováno: 24.6.2024

Grilovanie je obľúbenou letnou aktivitou, ktorá spája rodinu a priateľov. Podľa prieskumov sa medzi spotrebiteľmi najčastejšie opeká na grile práve mäso. Pokiaľ vás pozvanie na grilovanie zastihlo v poslednej chvíli a nemáte čas na marinovanie mäsa doma, môžete si už kúpiť aj marinované v obchode. V našom teste sme sa síce zaoberali konkrétne naloženou bravčovou krkovičkou, ale rady na nákup marinovaného mäsa platia všeobecne pre akýkoľvek druh.

Marinujú sa všetky druhy mäsa: bravčové, hovädzie aj kuracie. Voľba konkrétneho druhu závisí iba od vašich chuťových preferencií. Každý druh mäsa má, samozrejme, svoje špecifiká. Bravčové mäso (najmä krkovička) je obvykle tučnejšie, a preto je aj po upečení šťavnaté. Hovädzie mäso je chudšie a jemnejšie a na udržanie šťavnatosti je potrebné, aby sa mäso na grile úplne neprepieklo. Kuracie mäso je ľahké a ľahko sa griluje.

Druhou zásadnou položkou je marináda čiže zmes korenia a byliniek, ktorá dodáva mäsu chuť a šťavnatosť. Existuje veľa druhov marinád, od sladkých a pikantných až po bylinkové alebo ovocné a výber tej pravej opäť záleží len na vašej chuti. Pri výbere si všímajte zloženie. Kvalitná marináda sa môže zaobísť bez pridávania látok zvýrazňujúcich chuť. Nevyhnutné nie sú ani arómy. Ich úlohu by mali naplniť korenie a bylinky.

Pri čítaní informácií na obaloch si všimnite aj výživové tabuľky. V nich nájdete zaujímavé informácie o obsahu tuku aj soli. Tučnosť si zvoľte podľa svojich preferencií, pri soli sa oplatí voliť výrobky, ktoré jej obsahujú menej.

Dôkladne si skontrolujte, či nie je porušený obal a tiež dátum spotreby na obale. Marinované surové mäso je pomerne chúlostivé a malo by sa spotrebovať do dátumu uvedeného na obale. Marinované mäso vždy skladujte v chladničke čo najdlhšie pred samotným grilovaním. Po otvorení obalu mäso čo najrýchlejšie spotrebujte.

Hlavné zdravotné riziká pri grilovaní hrozia od nežiaducich baktérií. Na to, aby nám baktérie uškodili, potrebujú tri predpoklady: odniekiaľ musia prísť, potrebujú čas a vhodné podmienky na množenie. Stratégia na bezpečné grilovanie preto znie: zabrániť kontaminácii potravín, nedať baktériám možnosť rozmnožiť sa a prípadné mikróby zničiť. Prakticky to znamená nasledujúce:

  • Mäso pred grilovaním uchovávajte čo najdlhšie v chladničke a v uzavretej nádobe. V chladničke sa baktérie takmer nemnožia a uzavretá nádoba chráni pred kontamináciou z okolia.
  • Pokiaľ z naloženého mäsa zostala marináda, bez zaváhania ju zlikvidujte. Je možné, že sa do nej z mäsa dostali mikroorganizmy, ktorými by ste mohli kontaminovať ďalšiu várku.
  • Mäso by sa malo ideálne spracovávať na osobitnej kuchynskej doske a vyhradenými nástrojmi. V žiadnom prípade nepripravujte na tej istej neumytej doske surové mäso, zeleninu a už hotové pokrmy. Hrozí, že sa mikróby zo surového mäsa rozšíria ďalej.
  • Pokiaľ nie je k dispozícii viac nástrojov, vždy ich po práci s mäsom dôkladne umyte. To isté platí aj pre kuchárove ruky.
  • Mäso na grile dobre prepečte. Tým sa zlikvidujú baktérie, ktoré by sa napriek všetkému v mäse objavili. Zvlášť dôkladne prepečte kuracie mäso, ktoré je z tohto hľadiska najchúlostivejšie. V prípade špecialít, ktoré sa nemajú prepekať, je potrebné uchovávať mäso pred grilovaním čo najdlhšie v chlade a po príprave čo najskôr spotrebovať. Cieľom je, aby baktérie nedostali čas na množenie v príjemnom teple chladnúceho mäsa.

Databáze testovaných výrobků

Marinované krkovičky (9 výrobků)
poslední aktualizace: 27.6.2024


Prihlásiť