Čo tiež testujeme
Kvalite grilovacích špecialít sa venujeme pravidelne. V ostatnom čase sme testovali napríklad:
Sezóna grilovania je v plnom prúde a my sa radi venujeme príprave mäsa na gril. Preto sme sa rozhodli pripraviť test marinovanej krkovičky a zistiť, ako sa líši kvalita a bezpečnosť týchto obľúbených výrobkov na grilovanie. Testovali sme deväť rôznych druhov krkovičiek z viacerých supermarketov. Vzorky zahŕňali rôzne značky aj obidva obvyklé typy marinád: „červenú“ a bylinkovú.
Hľadá sa dobré mäso na gril
Chemické analýzy skúmali obsah hlavných surovín, ako sú mäso, tuk a soľ. Naším cieľom bolo nielen porovnať jednotlivé parametre medzi sebou, ale aj overiť pravdivosť údajov na obaloch. Analýzy obsahu mäsa neodhalili žiadne zásadné problémy, lenže jeho kvalita sa pri rôznych vzorkách líšila. Dobrou správou je, že výrobcovia splnili svoje deklarácie na obaloch a mnoho produktov obsahovalo dokonca viac mäsa, než by sme podľa etikiet očakávali. Príliš presné však neboli deklarované údaje o obsahu tuku. V tomto prípade sme v niekoľkých výrobkoch zistili výrazné rozdiely medzi skutočnou a avizovanou tučnosťou.
Testovanie samozrejme zahŕňalo aj senzorické hodnotenie, teda ochutnávku mäsa. Laboratórna komisia posudzovala chuť, vôňu, vzhľad aj konzistenciu krkovičky po tepelnej úprave. Aj v tomto ohľade sa jednotlivé výrobky pomerne výrazne líšili a popri príjemných šťavnatých krkovičkách sa hodnotiaci stretli aj so suchými tvrdšími kusmi.
Riziko hrozí, nezabúdajme na prevenciu
Zaujímavým aspektom testovania bolo aj meranie mikrobiologickej bezpečnosti. Marinované surové mäso je citlivé na výskyt nežiaducich baktérií, ktoré môžu spôsobiť zdravotné problémy. Výsledky mikrobiologického vyšetrenia ukázalo, že nejde o plané hrozby. Na nebezpečné baktérie sme totiž v teste narazili. Na vlastné oči sme sa tak presvedčili, že dodržiavanie hygienických zásad má rozhodne pri grilovaní veľký zmysel.