Ako testujeme marinované krkovičky

Ako hodnotíme

Podiel skupiny skúšok na celkovom hodnotení.
 

  • obsah a kvalita mäsa: 25 %
  • obsah tuku: 15 %
  • senzorické hodnotenie: 30 %
  • obsah soli: 10 %
  • mikrobiologický rozbor: 10 %
  • obal a deklarácia: 10 %

Celkové hodnotenie je limitované nedostatočným hodnotením obalu a deklarácie.

Obsah mäsa sme stanovili výpočtovou metódou z nameraných hodnôt obsahu tuku (gravimetrické určovanie), bielkovín (stanovenie podľa Kjeldahla), kolagénu (výpočet na základe spektrofotometricky zisteného obsahu hydroxyprolínu), vody a popola. Kvalitu mäsa sme posudzovali na základe obsahu bielkovín očistených o množstvo kolagénu.

Obsah tuku sme stanovili gravimetricky.

Senzorické hodnotenie sme robili v senzorickom laboratóriu podľa podmienok ISO 8589:2007. Vzorky na hodnotenie sa pripravovali v oddelenej miestnosti na prípravu vzoriek. Komisia sa skladala z 13 vyškolených, alebo čiastočne školených hodnotiacich vo veku od 22 rokov do 53, z nich bolo7 žien a 6 mužov.

Na hodnotenie sa použili tri typy testov. Hodnotiaci vypĺňali svoje hodnotenie v on-line formulároch na počítačoch. Odpovede sme vyhodnocovali pomocou softvéru Compusense. Na hodnotenie celkovej príjemnosti vzorky sme zvolili školskú škálu hodnotenia (1  = vynikajúca, 5 = veľmi zlá). Úlohou hodnotiacich bolo vybrať zo zvolených znakov chuti, vône, vzhľadu a konzistencie tie, ktoré boli v hodnotenej vzorke a doplniť stupeň ich intenzity od 1 (nepoznateľná) po 5 (veľmi silná).

Obsah soli sme stanovili výpočtom z množstva sodíka zisteného pomocou hmotnostnej spektrometrie s indukčne viazanou plazmou.

Mikrobiologické vyšetrenie zisťovalo prítomnosť piatich druhov baktérií: Campylobacter species podľa ČSN EN ISO 10272-1, Escherichia coli podľa ČSN ISO 16649-2, Listeria monocytogenes podľa ČSN EN ISO 11290-1, Salmonela podľa ČSN EN ISO 6579-1 a Staphylococcus aureuspodľa ČSN EN ISO 6888-1.

Pri hodnotení obalu a deklarácie sme kontrolovali zhodu zistených hodnôt obsahu mäsa, tuku a soli s údajmi deklarovanými na etiketách. V zoznamoch zloženia sme sledovali deklarované použitie ingrediencií zvýrazňujúcich chuť, vôňu aj arómu.

Prihlásiť