Ako testujeme mrazené ryby

Ako hodnotíme

Podiel skupiny skúšok na celkovom hodnotení.

  • obsah mäsa: 35 %
  • senzorické hodnotenie: 25 %
  • nežiaduce látky: 20 %
  • fosfáty: 5 %
  • obal a deklarácia: 15 %

Obsah rybieho mäsa sme zisťovali výpočtom z nameraných hodnôt bielkovín, tuku a popola. Obsah bielkovín sme určili podľa Kjeldahlovej metódy, tučnosť sme merali gravimetricky.

Množstvo fosforečnanov sme určili gravimetricky pomocou Kjeldahlovej metódy, kyselinu citrónovú sme merali pomocou izotachoforézy.

V rámci analýzy nežiaducich látok sme zisťovali koncentrácie ťažkých kovov kadmia, olova, ortuti a vybraných per- a polyfluorovaných organických látok PFAS. Na analýzy ťažkých kovov sme využili metódy elektrotermickej atómovej absorpčnej spektrometrie, amalgámovej atómovej absorpčnej spektrometrie a hmotnostnej spektrometrie s indukčne viazanou plazmou. Obsah PFAS, konkrétne kyseliny perfluóroktánsulfónovej (PFOS), perfluóroktanónovej (PFOA), perfluórnonanovej (PFNA) a perfluorohexán sulfónovej (PFHxS), sme zisťovali metódou kvapalinovej chromatografie s hmotnostnou detekciou.

Senzorické hodnotenierobilo osem hodnotiacich, sledovali a slovne opísali vzhľad, konzistenciu aj vôňu mrazených a rozmrazených rýb.

Pri hodnotení obalu a deklarácie sme overovali dodržanie deklarovanej čistej hmotnosti výrobkov. Hmotnosť sa kontrolovala po odstránení ľadovej krusty. Sledovali sme, či obaly výrobkov uvádzajú logá nezávislých certifikácií.

Prihlásiť