Čo tiež testujeme
Zo sortimentu sušených plodov sme pre vás už otestovali:
- hrozienka;
- sušené huby;
- vlašské orechy;
- mak;
- mnoho ďalších produktov, ktoré nájdete tu.
Sušenie je jednou z najstarších metód spracovania a uchovávania ovocia. Konzerváciu potravín horúcim vzduchom a slnkom poznali už v staroveku. V minulých storočiach, keď nebolo čerstvé ovocie k dispozícii celý rok, predstavovalo sušenie praktický spôsob, ako využívať letnú úrodu a mať prísun živín a vitamínov aj cez zimu.
Dnes si už čerstvé ovocie každého druhu môžeme dopriať bez ohľadu na ročné obdobie. Aj napriek tomu nestrácajú sušené plody popularitu. Niekto ich vyhľadáva ako chutnú desiatu alebo zdravú alternatívu k cukrovinkám, pridávajú sa do ovsených kaší či müsli a obľúbené sú medzi turistami. Sušené potraviny totiž zaberajú málo miesta, sú ľahké, a preto sa výborne hodia na túry a výlety. Vďaka nízkemu obsahu vody a vyššiemu podielu cukrov je sušené ovocie pohotovým zdrojom energie.
Čím to je, že sušené ovocie tak dlho vydrží? Princíp jeho trvanlivosti spočíva v eliminácii vody, čím sa vytvorí nehostinné prostredie pre rast mikroorganizmov a kazenie. Zásadné je však dodržať správne postupy pri spracovaní, balení aj skladovaní.
Ktoré krížalky sú najlepšie?
Posvietili sme si na úplnú klasiku – sušené jablká alebo krížalky. Na testovanie sme nakúpili 11 vzoriek z bežného aj ekologického poľnohospodárstva.
V prvom rade sme sa zamerali na senzorické kvality sušených jabĺk. Zaujímalo nás, či sú dobre usušené, akú majú farbu, alebo koľko obsahujú cukru a vitamínu C. Laboratórne prístroje tiež zisťovali, či sa v krížalkách nachádza oxid siričitý, alebo či nie sú zaťažené zvyškami pesticídov a pátrali sme aj po nežiaducich plesniach a kvasinkách.
Nie všetky krížalky boli chutné
V senzorických skúškach sa ukázalo, že nie všetky sušené jablká boli rovnako dobré. Najlepšie krížalky mali výbornú sladkú chuť, dobrú textúru, vzhľad aj vôňu. Medzi opakujúce sa nedostatky patrila napríklad slabšia vôňa, tuhšia konzistencia či prítomnosť jadrovníka. Dva výrobky dostali za ochutnávku iba dostatočné hodnotenie. Boli gumové, mali nepeknú farbu, nevýraznú chuť a atypickú až nepríjemnú vôňu.
Laboratórium urobilo aj kontrolu pesticídov. S prekročením maximálnych limitov sme sa, našťastie, nestretli. V štyroch výrobkoch sme, navyše, nedetegovali vôbec žiadne pesticídy. Na druhej strane sme našli v dvoch krížalkách početnejšie súbežné nálezy, konkrétne ukrývali deväť rôznych pesticídnych látok. Dobrou správou je, že mikrobiologické analýzy neodhalili žiadne problémy s plesňami alebo kvasinkami.