Test proteínových jogurtov, pudingov a skyrov reaguje na rastúcu obľubu mliečnych produktov s vysokým obsahom bielkovín. Nájsť ich môžete takmer vo všetkých reťazcoch a, samozrejme, aj na e-shopoch. Zatiaľ čo do dezertov alebo jogurtov sa bielkoviny pridávajú dodatočne, skyr – islandská špecialita kombinujúca tvaroh a jogurt – je na ne bohatá prirodzene. Aby sme mohli porovnať jednotlivé druhy výrobkov medzi sebou, poslali sme do laboratória celkovo 16 vzoriek reprezentujúcich proteínové jogurty, dezerty a skyr. Ako obvykle, vyberali sme tak medzi privátnymi značkami, ako aj výrobkami známych spoločností. Test tak dokáže odporučiť či sa viac oplatia proteínové jogurty a dezerty značiek Ehrmann, Zott či Olma, alebo tie ponúkané pod hlavičkou obchodných reťazcov.
Proteínové nepodarky
Hlavný dôraz sme pri testovaní kládli na obsah bielkovín. Zaujímalo nás nielen to, koľko ich výrobky obsahujú, ale aj to, akým pomerom sa bielkoviny podieľajú na celkovej energetickej hodnote výrobkov. Pri hodnotení sme zvýhodňovali výrobky s najvyššími podielmi bielkovín a proteínovej energie. Výsledky ukázali, že sa jednotlivé kategórie výrobkov v tomto ohľade dosť líšia. Bohužiaľ sme sa dozvedeli aj to, že sa pri mnohých výrobkoch nemožno spoľahnúť na presnosť nutričných tabuliek. Päť testovaných vzoriek totiž obsahovalo výrazne menej bielkovín, než podľa tabuliek mali mať.
Viac cukru ako bielkovín?
Okrem bielkovín sme venovali veľa pozornosti aj cukru. Všetky produkty v teste mali nejakú príchuť a boli sladké. Obsah cukru v nich kolísal ešte výraznejšie, ako to bolo pri bielkovinách. Výnimkou dokonca neboli ani také proteínové výrobky, v ktorých sa našlo viac cukru ako bielkovín. Pri hodnotení sme zvýhodnili menej osladené produkty, ale k mnohým z nich sme mali aj výhrady. Týkalo sa to tých výrobkov, ktoré nižší obsah cukru kompenzovali náhradnými sladidlami. Tie podľa nášho názoru nie sú najlepšou cestou, ako sa vyrovnať s nadmerným sladením. Za vhodnejšie považujeme zvykanie na menej sladkú chuť.
Zaujímavé výsledky prinieslo aj mikrobiologické vyšetrenie. Prešli ním iba jogurty spolu so skyrmi a boli zamerané na prospešné fermentačné kultúry, ktoré tieto výrobky majú obsahovať. V jednom výrobku z jogurtovej kategórie laboratórium prekvapivo našlo oveľa nižšie počty jogurtovej kultúry ako v ostatných.