Ako sa testovalo

Na testovanie bolo zaradených 15 výživových doplnkov určených predovšetkým na pitie. Obsahovali kolagén a/alebo kyselinu hyalurónovú, teda látky sľubujúce pozitívny vplyv na vzhľad. Štrnásť produktov sa predávalo v ampulkách, jeden vo forme tyčiniek. Produkty sa nakupovali v bežnej maloobchodnej sieti – v lekárňach, drogériách, parfumériách, predajniach zdravej výživy, internetových lekárňach a internetových obchodoch.

Vyhodnotenie existujúcich štúdií

Oslovení odborníci si najskôr detailne prezreli produkty, prečítali si reklamné vyhlásenia a rôzne dokumenty poskytované výrobcami aj predajcami. Experti si následne naštudovali súčasnú vedeckú literatúru a relevantné, metodologicky správne štúdie. Výrobcovia, navyše, boli požiadaní o vedecké zdroje, ktoré by mohli potvrdiť ich reklamné tvrdenia o účinkoch výživových doplnkov.

Zvolený metodický postup sa opiera o princípy medicíny založenej na dôkazoch (Evidence-Based Medicine alebo EBM). Úlohu hrali aj publikácie rešpektovaných odborných spoločností, alebo Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA). Nezabúdalo sa ani na platnú legislatívu a nariadenie o zdravotných informáciách a reklamných sloganoch na potravinách a výživových doplnkoch.

Analytické testy

Laboratórne sa zisťovala prítomnosť a množstvo nasledujúcich zložiek: vitamínu A, betakaroténu, riboflavínu, niacínu, kyseliny pantoténovej, biotínu, vitamínu C, vitamínu D3, vitamínu E, medi, mangánu, selénu, zinku. Zo zisteného obsahu hydroxyprolínu sa vypočítal obsah kolagénu.

Vitamín A, betakarotén, riboflavín, vitamín D3, vitamín E, meď, mangán a zinok sa zisťovali pomocou metódy ASU L 00.90–22. Vitamín C, niacín a kyselinu pantoténovú skúmali v laboratóriu vysokoúčinnou kvapalinovou chromatografiou. Biotín sa našiel vďaka kvapalinovej chromatografii s hmotnostnou spektrometriou. Hydroxyprolín sa zisťoval fotometricky.

Mikrobiologická kvalita

Potenciálne stopy nežiaducich mikroorganizmov a plesní laboratórium analyzovalo v prípravkoch pomocou príslušných štandardov DIN EN ISO. O baktérie E. coli a salmonelu sa postarala metóda ASU.

Prihlásiť