Ako testujeme sterilizované uhorky

Ako hodnotíme

Podíl skupin zkoušek na celkové hodnocení.

  • hmotnostní rozbor: 20 %
  • senzorické hodnocení: 35 %
  • zbožíznalecké posouzení: 25 %
  • fyz.-chem. zkoušky: 20 %

Senzorické hodnotenie robila skupina 12 skúsených hodnotiacich. Pred začiatkom hodnotenia boli oboznámení s hodnotiacim dotazníkom aj so zmyslovými požiadavkami na sterilizované uhorky. Na senzorické hodnotenie príslušných deskriptorov (vzhľad nálevu, farba plodov, tvar a veľkostná homogenita plodov, príjemnosť vône uhoriek, konzistencia uhoriek, príjemnosť chuti uhoriek, celkové hodnotenie), sme použili profilovú metódu, nevyhovujúce znaky sme posudzovali metódou slovného opisu.

Tovaroznalecké posúdenie vychádzali sme z požiadaviek prílohy č. 8 k vyhláške č. 397/2021 Zb., ktorá uvádza požiadavky na kvalitu sterilizovaných uhoriek a maximálne povolený výskyt odchýlok vo vzorke 20 uhoriek. Laboratórium počítalo kusy s odchýlkami definovanými v prílohe vyhlášky a kontrolovalo dodržanie deklarovanej veľkosti plodov, na vzorke zostavenej z obsahu niekoľkých pohárov

Fyzikálno-chemické analýzy pozostávali z dvoch skúšok. Prvá spočívala v meraní tvrdosti uhoriek pomocou zariadenia Instron 5544. Rez sme robili pomocou čepele z nerezovej ocele s hrúbkou 3 mm (podľa Warner-Bratzler, rýchlosť rezu 30 mm/min). Každá vzorka absolvovala 7 opakovaní. Maximálna sila rezu (N) bola prepočítaná na prierez uhorky a vyjadrená v N/cm2. Druhou skúškou sme stanovili obsah sacharínu v náleve (vyjadrený ako voľný imid kyseliny o-sulfobenzoovej) metódou kapilárnej izotachoforézy.

Hmotnostný rozbor sme začali určením celkovej hmotnosti výrobku. Nasledovalo odváženie celého pevného obsahu po odkvapkaní nálevu, následne sme stanovili hmotnosť iba sterilizovaných uhoriek bez korenia. Na základe zistených hmotností a deklarácie na obale sme vypočítali percentuálne hmotnostné odchýlky a porovnali ich s prílohou č. 9 k vyhláške č. 397/2021 Zb.

Prihlásiť