Autentické recepty na lasagne bolgnese a kung pao

Obsah júnového dTestu

Aktuální číslo časopisu dTest 6/2024 Obsah júnového dTestu

Sdílejte

Vydané: 30.3.2023   

Otestovali sme chladené hotové jedlá bolonské lazane a kuracie kung pao. Hlavnú úlohu mala ochutnávka, posudzovali sme však aj zloženie a výživové hodnoty „hotoviek“ a nechýbal ani mikrobiologický rozbor. Pri hodnotení zloženia sme vychádzali z autentických receptov originálnych variantov obidvoch testovaných pokrmov. V tomto článku prinášame ich podrobné znenie.

Ako dopadli kupované „hotovky“ bolonské lazane a kung pao v teste sa dozviete tu.

Lasagne bolognese

Suroviny:

Bolonské ragú:

  • 300 g mletého hovädzieho mäsa
  • 150 g slaniny pancetta
  • 50 g mrkvy
  • 50 g stopkového zeleru
  • 50 g cibule
  • 125 ml červeného vína
  • 300 g paradajkového pyré
  • 1 lyžica olivového oleja
  • zeleninový vývar alebo voda
  • soľ, korenie

Bešamel:

  • 70 g masla
  • 70 g hladkej múky
  • 1 l plnotučného mlieka
  • štipka soli, muškátového orieška

Na dokončenie:

  • plátky cestovín lasagne
  • maslo
  • 270 g  parmezánu

Začnite prípravou bolonského ragú. Nakrájajte slaninu na drobné kocky. Najemno nakrájajte aj mrkvu, cibuľu a stonku stopkatého zeleru. Na olivovom oleji opečte slaninu do zlatista. Následne pridajte nakrájanú zeleninu a restujte 5-6 minút. Potom pridajte mleté hovädzie mäso a všetko dobre premiešajte. Opekajte, kým mäso úplne nezhnedne. Prilejte červené víno a nechajte alkohol odpariť. Potom pridajte paradajkové pyré.

Ragú varte aspoň dve hodiny pod mierne odchýlenou pokrievkou. Môžete pridať jednu alebo dve naberačky horúceho zeleninového vývaru, prípadne vody. Ragú priebežne kontrolujte a občas premiešajte. Pokiaľ sa odparí príliš veľa tekutiny, podlejte zeleninovým vývarom či vriacou vodou. Na záver osoľte a okoreňte.

Medzitým pripravte bešamel. V hrnci zohrejte mlieko, ale neprivádzajte ho do varu. V rajnici rozpustite maslo, a potom prisypte múku a rozmiešajte metličkou. Za stáleho miešania zmes opražte, kým nevznikne zlatá kaša. Stačí pár minút. Postupne prilejte horúce mlieko a všetko hladko rozmiešajte. Ochuťte soľou a muškátovým orieškom. Stále miešajte a mierne varte, kým nevznikne hustý krémový bešamel.

Keď máte hotové všetky zložky, môžete skompletizovať lazane v hranatej zapekacej mise, alebo v hlbokom pekáči. Dno vymažte maslom. Rozprestrite tenkú vrstvu bešamelu, na to dajte vrstvu ragú. Pláty cestovín vždy postupne sparte vo vriacej osolenej vode. Položte prvú vrstvu cestovín. Na ne opäť vrstvu bešamelu, ragú a posypte strúhaným parmezánom. Zakryte druhou vrstvou namočených cestovín. Nasleduje bešamel, ragú, syr a cestoviny. Takto vytvorte ideálne päť vrstiev. Na záver kompletne zakryte vrchné poschodie cestovín bolonským ragú. Pridajte pár kúskov masla a posypte syrom. Pečte 40 minút v rúre rozohriatej na 170 °C v režime horného a spodného ohrevu.

Zdroj: Giallo Zafferano

Kuracie kung pao

Suroviny:

  • 250 g vykostených kuracích stehien alebo pŕs
  • ½ hrnčeka pražených arašidov
  • 4 jarné cibuľky (len biela časť)
  • 6-8 sušených čili papričiek
  • 1 lyžička sečuánskeho korenia
  • 2,5 cm zázvoru
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 lyžice oleja

Marináda:

  • 1 lyžica vína na varenie
  • 2 lyžičky oleja
  • 1 lyžička kukuričného škrobu
  • štipka soli, korenia

Omáčka:

  • 1,5 lyžice octu
  • 1 lyžica svetlej sójovej omáčky
  • ½ lyžice tmavej sójovej omáčky
  • 2 lyžice vody
  • 1 lyžica cukru
  • 2 lyžičky škrobu
  • štipka soli, korenia

Vykostené kuracie mäso nakrájajte na kocky, zmiešajte so soľou, čiernym korením, vínom a škrobom. Premiešajte a pridajte 2 lyžičky oleja. Nechajte chvíľu marinovať. Pripravte omáčku z octu, svetlej a tmavej sójovej omáčky, cukru, škrobu a vody. Všetky suroviny omáčky spoločne dobre premiešajte. Bielu časť jarnej cibuľky nakrájajte na malé kolieska. Nasekajte zázvor a cesnak.

Rozpáľte olej vo woku, alebo na panvici a za stáleho miešania krátko prudko opečte kuracie mäso. Vyberte mäso, pridajte trochu oleja a opražte sečuánske korenie a čili papričky. Potom pridajte cesnak, zázvor a polovicu jarnej cibuľky. Premiešajte a nechajte krátko restovať. Pridajte mäso a opäť premiešajte. Následne zmes zalejte omáčkou a stále miešajúc ešte chvíľu restujte. Primiešajte zvyšok jarnej cibuľky a arašidy. Ihneď servírujte s ryžou či rezancami.

Zdroj: D. Klíma: Čínská kuchyně; ChinaSichuanFood.com


Prihlásiť