Ako si vybrať chladené hotové jedlá

Obsah aprílového dTestu

Aktuální číslo časopisu dTest 4/2024 Obsah aprílového dTestu

Sdílejte

Aktualizováno: 29.3.2023

Nie vždy je čas, nálada či priestor na varenie a v takýchto situáciách sa o slovo hlásia chladené hotové pokrmy, takzvané „hotovky“. Oproti domácemu vareniu šetria najmä čas a starosti, v porovnaní s obedmi v reštauráciách či z donášky sú lacnejšie. V čase rastúcich cien si hotové jedlá do mikrovlnky či rúry môžu nájsť cestu k viacerým konzumentom ako doteraz.

Ponuka chladených hotových jedál v supermarketoch aj menších obchodoch s potravinami je široká. Rozšírené sú pokrmy českej kuchyne, ako napríklad sviečková na smotane, guláš, knedle plnené údeným mäsom s kapustou, rezeň so zemiakovou kašou či šalátom a mnoho ďalších. V ponuke je aj veľa medzinárodných jedál, od talianskej až po ázijskú kuchyňu. Doplňme, že my sme testovali lazane bolonské a kuracie kung pao s ryžou.

Hotové jedlá sa predávajú chladené a ich trvanlivosť je obvykle okolo jeden až dva týždňe. Môže sa však líšiť, vždy sa riaďte dátumom uvedenom na obale. Balenie väčšinou obsahuje jednu porciu, ale môžete sa stretnúť aj s väčšími verziami, napríklad lazane sa predávajú po porcii, alebo vo väčšom kilogramovom variante.

Rýchly obed

Kupované „hotovky“ sú určené na tepelný ohrev a následnú konzumáciu. Ako si ich môžete pripraviť? Spôsobov je viac a vždy záleží na type pokrmu. Na výber máte najčastejšie mikrovlnnú rúru, klasickú rúru, alebo napríklad aj vodný kúpeľ. Správny postup prípravy nájdete v návode na použitie na etikete.

Ako príklad si vezmime lazane bolonské, ktoré sme testovali a v sortimente hotových jedál sú rozšírené. Môžete si ich pripraviť v rúre či mikrovlnke. Odporúčame prípravu v rúre, ktorá zaistí ideálne a rovnomerné zohriatie, výraznejšiu vôňu a predovšetkým zapečenie hornej vrstvy bešamelu a syra.

Obvykle sa lazane zapekajú v režime horného a spodného ohrevu pri 200 °C, hotové sú zhruba za 20 až 30 minút. Odporúčania sa môžu pri jednotlivých výrobcoch mierne líšiť. Do rúry ich vkladajte priamo v hliníkovej miske, bez fólie a obalu. Pokiaľ nemáte rúru, typicky napríklad v kancelárii, je možné použiť mikrovlnku. V nej trvá zohrievanie väčšinou kratší čas, ale výsledok nemusí byť rovnako dobrý ako z rúry. Aj do mikrovlnky môžete dať lazane v hliníkovej miske alebo použite tanier.

Etikety sa oplatí sledovať

Na obaloch hotových jedál nájdete okrem návodu na použitie aj zloženie. Pri výbere môžete sledovať obsah hlavných surovín daného pokrmu (napríklad mäsa, zeleniny či prílohy) a ďalšie použité ingrediencie. V zoznamoch prípadne uvidíte aj vylepšujúce prísady. Ideálom je čisté zloženie bez prídavných látok, výrobcovia sa ich však vždy nevyvarujú.

Nutričné tabuľky poskytujú informácie o výživových hodnotách hotových jedál. Majte na pamäti, že výživové hodnoty sú na etiketách hotových jedál uvádzané v prepočte na 100 g. Jedna porcia je však väčšia, napríklad pri testovaných lazaniach to bolo 400 g, pri kung pao v závislosti od balenia 400 až 450 g. Odporúčame všímať si najmä obsah soli, cukru a energie.

Odporúčaná denná dávka soli je 5 g a jednou „hotovkou“ si môžete značnú časť pomyselného prídelu vyčerpať. Tu by sme vám poradili uprednostňovať výrobky s nižším obsahom soli. Pokiaľ ide o energiu, potreby každého človeka sa prirodzene líšia a ovplyvňuje ich množstvo faktorov. Podľa referenčných hodnôt, vychádzajúcich z európskeho nariadenia č. 1169/2011, prijme dospelý človek v priemere za deň okolo 8400 kJ. Niektoré hotové jedlá môžu byť pomerne výdatné. Je dôležité, aby každý pokrm poskytoval dostatok kalórií, pri výbere je však plusom skôr ich menšie množstvo.

Databáze testovaných výrobků

Kuracie kung pao (5 výrobků)
poslední aktualizace: 30.3.2023
Lasagne bolognese (8 výrobků)
poslední aktualizace: 30.3.2023


Prihlásiť