Ako testujeme kuracie kung pao

Ako hodnotíme

Podiel skupín skúšok na celkovom hodnotení.

  • senzorické hodnotenie: 40 %
  • mikrobiolog. vyšetrenie: 5 %
  • deklar. výživové hodnoty: 30 %
  • deklarované zloženie: 25 %

Senzorické hodnotenie

Posúdenie hotových pokrmov sa robilo po príprave na konzumáciu podľa návodu na obale. Senzorickej skúšky sa zúčastnilo 12 preškolených hodnotiacich oboznámených s receptúrami obidvoch testovaných pokrmov. Posudzovali nasledujúce parametre.

Lazane bolonské: príjemnosť vzhľadu, príjemnosť a intenzita vône, príjemnosť chuti, príjemnosť a intenzita slanej chuti, intenzita paradajkovej chuti, intenzita tučnej chuti, vyváženosť sladkokyslej chuti, konzistencia mäsa a cestovín, príjemnosť textúry, intenzita pachutí.

Kuracie kung pao: príjemnosť vzhľadu, príjemnosť vône, príjemnosť chuti, príjemnosť a intenzita slanej chuti, príjemnosť a intenzita umami chuti, vyváženosť sladkokyslej chuti, konzistencia mäsa, konzistencia a textúra zeleniny, chuť, vôňa a suchosť ryže, intenzita pachutí.

Mikrobiologické vyšetrenie

V laboratóriu sme zisťovali prítomnosť mikroorganizmov pomocou normovaných kultivačných metód:

  • preukázanie a stanovenie počtu baktérií Bacillus cereus podľa ČSN EN ISO 7932;
  • preukázanie a stanovenie počtu baktérií Escherichia coli podľa ČSN ISO 16649-2;
  • preukázanie a stanovenie počtu koagulázopozitívnych stafylokokov podľa ČSN EN ISO 6888-1;
  • preukázanie a stanovenie počtu koliformných baktérií podľa ČSN ISO 4832;
  • preukázanie a stanovenie počtu kvasiniek a plesní podľa SOP.MB.014.PB;
  • preukaz a stanovenie počtu baktérií rodu Salmonella podľa ČSN EN ISO 6579-1;
  • preukázanie a stanovenie počtu sulfitredukujúcich klostridií podľa ČSN EN ISO 7937.

Deklarované výživové hodnoty

Posudzovali sme výživové údaje deklarované v nutričných tabuľkách. Informácie z obalov sme porovnali a zhodnotili na základe referenčných hodnôt príjmu priemerného dospelého človeka, vychádzajúcich z európskeho nariadenia č. 1169/2011. Výživové hodnoty sú na etiketách uvádzané v prepočte na 100 g, my sme známkovali prepočet na porciu (lazane vždy 400 g, kung pao podľa veľkosti balenia).

Hodnotili sme množstvo energie, obsah tuku, nasýtených mastných kyselín, sacharidov, cukrov, bielkovín a soli.

Deklarované zloženie

Posudzovali sme zoznamy ingrediencií na obaloch hotových pokrmov. Pri hodnotení deklarovaného zloženia sme si zobrali na pomoc autentické recepty originálnych variantov testovaných pokrmov. Nájdete ich tu.

Lazane sa sledovali podľa obsahu a druhu mäsa, paradajkových surovín, obsahu a typu syra, prítomnosť červeného vína a použitej zeleniny. Pátrali sme po prídavných látkach.

Pri kung pao nás zaujímal obsah kuracieho mäsa, arašidov a zeleniny, druh použitej zeleniny. Sledovali sme prítomnosť prídavných látok (glutamát sodný E 621, konzervanty, farbivá).

Prihlásiť