Ako testujeme sporáky

Ako hodnotíme

Podiel skupiny skúšok na celkovom hodnotení:

 
Převzato z dTestu: www.dtest.cz/clanek-8495/test-kuchynskych-robotov-bez-ramena-2021
  • varná doska: 25 %
  • rúra: 25 %
  • ovládanie: 25 %
  • spotreba el. energie: 10 %
  • bezpečnosť: 10 %
  • hlučnosť: 5 %
Limity hodnotenia
Niektoré hodnotenia môžu byť limitované. Dostatočná a horšia známka za bezpečnosť limituje celkové hodnotenie.

Varná doska

Ohrev vody
Skúška preverovala rýchlosť varnej dosky. Na základe ČSN EN 60350-2 sme nechali zohrievať hrniec s vodou na najmenšej a najväčšej platničke a stopovali, za ako dlho dosiahne 90 °C. Veľkosť hrnca aj množstvo vody sa vždy odvíjali od priemeru varných zón. Na účely hodnotenia sme zistené časy následne prepočítali na jeden liter vody. Do hodnotenia sa premietla aj spotrebovaná elektrina.

Kontrola teploty
Na malej aj veľkej platničke zapnutej na najnižší stupeň nechali v laboratóriu zohrievať pol hodiny hrniec s 30 mm oleja. V pravidelných intervaloch sa merala teplota oleja, opäť v súlade s normou ČSN EN 60350-2. Cieľom bolo zistiť, či je varná doska schopná udržiavať stálu teplotu.

Palacinkový test
Na každom z testovaných modelov laboranti upiekli štyri kusy palaciniek na panvici rozpálenej na 200 °C. Merali čas potrebný na ich výrobu, posudzovali farbu a rovnomernosť opečenia spolu so spotrebovanou elektrickou energiou. Test sa robil podľa už spomínanej normy ČSN EN 60350-2. Skúška mala ukázať, ako dobre a rovnomerne distribuujú varné dosky teplo.

Hranolčekový test
V laboratóriu sa podľa požiadaviek ČSN EN 60350-2 fritovali mrazené hranolčeky v hrnci s olejom umiestneným na najväčšej varnej zóne a na zvyšných sa zároveň varila voda. Skúška trvala 45 minút a vyprážali sa polkilové dávky hranolčekov.

Postup bol nasledujúci. V momente, keď sa olej rozpálil na 180 °C, vložili dovnútra prvú dávku hranolčekov a vyprážali ich sedem minút. Ďalšia várka prišla na rad opäť, až keď olej dosiahol požadovanú teplotu a po 7 minútach sa zase vytiahla. Takto sa pokračovalo, kým nevypršal vymedzený čas. Záverečné hodnotenie vyplývalo z počtu várok, ktoré sa stihli vypražiť (vrátane fázy pokročilosti poslednej nedokončenej) a z času rozohrievania oleja.

Efektivita flexi zóny
Skúška sa týkala iba modelov s touto funkciou. V prípade sklokeramických varných dosiek ide o tzv. rozšíriteľné zóny. Laboratórni pracovníci pripravili kovové dosky s veľkosťami testovaných zón, potreli ich olejom a posypali vrstvou múky. Na najvyššom stupni nechali múčne pláty opekať, kým úplne nestmavli. Následne posúdili, či flexi zóna dokáže rovnomerne hriať a rovnomerne rozložiť teplo po celej ploche.

Rúra

Predhrievanie rúry
Hodnotili sme čas potrebný na zahriatie prázdnej rúry z izbovej teploty o 155 K pri teplovzdušnom režime a o 180 K pri bežnom ohreve (hornom aj spodnomj). Pokiaľ rúra mala rýchly predhrievanie (boost), testovali sa obidva varianty. Zároveň sme zaznamenávali spotrebu elektrickej energie. Skúška prebiehala v súlade s normou ČSN EN 60350-1.

Presnosť nastavenia teploty
Testujeme po stabilizácii prázdnej rúry v konvenčnom a teplovzdušnom režime a kontrolujeme celkovo štyri hodnoty: 80 °C, 150 °C, 200 °C a maximálnu možnú teplotu.

Stabilita teploty
Meriame intervaly regulácie teploty v rozpálenej rúre a zaznamenávame, k akému veľkému teplotnému rozdielu dochádza počas pečenia. Testujeme v rovnakých režimoch ako presnosť nastavenia.

Malé koláčiky na dvoch úrovniach
Na upečenie 30 až 40 koláčikov sme použili 340 g masla, 340 g cukru, 300 g vajíčok, 450 g pšeničnej múky, 15 g prášku do pečiva a 6 g soli. Test koláčikov prebiehal podľa normy IEC 60350-1, aby bolo možné hodnotiť rovnomernosť sfarbenia a distribúciu tepla horizontálne aj vertikálne. Koláčiky sme piekli na dvoch plechoch nad sebou.

Piškótová torta
Na upečenie korpusu sme použili 100 g pšeničnej múky, 100 g kukuričnej múky, 3 g prášku do pečiva, 150 g cukru, 3 vajcia a 30 ml vody. Tortu sme piekli samotnú a tiež ako dva korpusy v dvoch úrovniach nad sebou. Test sa uskutočnil podľa normy IEC 60350-1.

Kurča
Čerstvé kura s hmotnosťou približne 1800 g (+/- 200 g) sme piekli podľa inštrukcií v návode. Pri pečení sme nepoužili žiadny tuk, soľ ani dochucovadlá.

Efektivita grilu
Rúra bola predhriata podľa inštrukcií v návode na grilovanie (prípadne päť minút na maximálnu teplotu na grilovanie), a potom do nej vložili mriežku pokrytú bielym hriankovým chlebom. Test sa opäť robil podľa normy ICE 60350-1. Merali a hodnotili sme efektivitu zóny na grilovanie.

Pri rúrach s parnou funkciou rozširujeme testovací program ešte o skúšky pečenia v pare, prípadne v kombinácii pary a ďalšieho programu. Skúšobnými pokrmami sú biely francúzsky chlieb z vody, múky a droždia; pudingový krém z mlieka, vajec a cukru; brokolica; filety z lososa so zeleninou.

Ovládanie

Jednoduchosť ovládania hodnotili traja laboratórni experti. Pri varnej doske posudzovali: zrozumiteľnosť návodu na použitie, ovládanie jednotlivých platničiek a základných aj prídavných funkcií varnej dosky, pohodlie súčasného použitia všetkých varných platní, jednoduchosť čistenia a údržbu dosky.

Pri rúre sa zamerali na prácu s kontrolným panelom, nastavenie základných aj prídavných funkcií, manipuláciu s dvierkami, jednoduchosť vkladania a vyberania pokrmov, viditeľnosť do rúry v priebehu pečenia, údržbu rúry a tiež hodnotenie návodu na použitie.

Spotreba elektrickej energie

Spotrebu elektriny v laboratóriu merali pri všetkých praktických skúškach varenia a pečenia a tiež v pohotovostnom režime (stand-by) vrátane variantu s odloženým štartom (pokiaľ bola táto funkcia prítomná).

Bezpečnosť

Testy bezpečnosti čiastočne vychádzali z normy EN 60335-2-6. Skladali sa zo skúšok elektrickej, mechanickej a tepelnej bezpečnosti.

Skúšky elektrickej bezpečnosti kontrolovali ochranu pred úrazom elektrickým prúdom, správne zabezpečenie a označenie spotrebičov.

Previerky mechanickej bezpečnosti overovali v súlade s normou bezpečnosť používania jednotlivých poschodí a úrovní v rúre, vrátane vysúvania roštov.

V rámci tepelnej bezpečnosti zisťovali experti, aká vysoká teplota je na ploche medzi platničkami, ovládacom paneli a okraji varnej dosky počas testu vyprážania hranolčekov. Merali aj teplotu jednotlivých varných zón po tom, keď sa skončilo varenie a zhaslo upozornenie na zvyškové teplo. Rovnako kontrolovali teplotu povrchu rôznych častí rúry (sklenených dvierok, kontrolného panelu a ovládacích prvkov, držadlá), a to pri praktických skúškach pečenia aj počas grilovania.

Ďalšie bezpečnostné testy preverovali reakcie varných dosiek pri pretečení a zahrievaní prázdneho hrnca. Laboranti konkrétne skúmali, ako platne zareagujú, keď sa na ovládací panel rozleje voda. Kontrolovali, ako rýchlo a či vôbec prístroje znížia maximálny výkon, pokiaľ sa bude zohrievať prázdny riad.

Hlučnosť

Hlučnosť sporáka v prevádzke subjektívne posudzovali traja preškolení experti. Zamerali sa na intenzitu, charakter a prípadnú nepríjemnosť vydávaných zvukov.

Prihlásiť