Na úvod je vhodné vysvetliť, aký je rozdiel medzi klasickou a teplovzdušnou fritézou. Fritovací hrniec, hovorovo nazvaný „friťák“, vypráža pokrmy v horúcom olejovom kúpeli. Suroviny sa fritujú v koši úplne ponorenom v oleji. Teplovzdušné prístroje využívajú horúci vzduch prúdiaci vnútri fritovacej nádoby. V podstate fungujú podobne ako teplovzdušné rúry, ale v menšej a inak konštruovanej komore. V tomto prípade stačí k potravinám pridať malé množstvo oleja, väčšinou sa uvádza jedna lyžica na kilogram surovín.
Fritézy v teste
- 22 teplovzdušných fritéz
- cenové rozpätie od 38 € do 470 €
- obľúbené značky Philips, Tefal, Electrolux, Domo, Lidl, Sencor a ďalšie
- zástupcovia českých výrobcov ako Eta, Remoska, Tesla, Concept
Olej je dôležitý, pretože zaistí, že výsledná chuť a textúra budú zodpovedať vyprážanému jedlu. Dôležitú úlohu tu zohráva aj chemický proces známy ako Maillardova reakcia. Prebieha pri teplotách nad 150 °C, teda napríklad pri pečení, vyprážaní, grilovaní a dodáva pokrmom charakteristické zlatisté až hnedé sfarbenie, chuť aj vôňu.
Vyprážanie je rýchle a v mnohých domácnostiach obľúbené, všeobecne však patrí medzi zdravotne najmenej vhodné tepelné úpravy potravín. Najmä vyprážanie na oleji, alebo v klasickej fritéze je nutrične nevýhodné, pretože zvyšuje obsah oleja. Teplovzdušné fritézy vás tiež pred rizikami úplne neochránia, ale predsa len predstavujú o trochu zdravší spôsob vyprážania.
Aká je najlepšia teplovzdušná fritéza
Na testovanie sme zaradili 22 teplovzdušných fritéz v cenovom rozpätí od 38 € až do skoro 470 €. Jednotlivé modely sa líšia dizajnom − niektoré majú oválny tvar pripomínajúci vajíčko, iné sú hranaté a môžete nájsť aj prístroje vyzerajúce ako miniatúrna rúra s priehľadnými dvierkami.
Fritovacia nádoba má najčastejšie podobu výsuvného koša, priehradky, alebo hlbokej panvice z nepriľnavého materiálu. Je dôležité vedieť, že v jej objeme sú značné rozdiely. Maximálna kapacita testovaných fritéz sa pohybovala od necelých 370 až po 1670 gramov mrazených hranolčekov.
Láka vás predstava o trochu zdravšom vyprážaní a vyberáte si teplovzdušnú fritézu? Náš test vám s nákupom pomôže. Z výsledkov sa dozviete, ako jednotlivé modely fungovali v praxi, či sú všetky rovnako výkonné a aké majú slabiny. Prezradíme vám, ktorá fritéza pripraví najlepšie hranolčeky, alebo kuracie stehienka. Dočítate sa, aké sú jednotlivé teplovzdušné fritézy náročné na spotrebu elektriny a koľko euro vás bude stáť vyprážanie.
Fritézy starostlivo preverujeme
Ako sa pri nákupe „nespáliť“ a ušetriť peniaze výberom tej najlepšej teplovzdušnej fritézy? Oplatí sa dôverovať našim nezávislým testom. Recenzií fritéz je plný internet, rovnako ako marketingových fráz a sľubov od výrobcov. Od nás sa však dozviete reálne fakty a podrobné informácie o výkonoch fritéz. Vďaka dTestu zistíte, či ide o kvalitný prístroj, alebo nie. Všetky naše testy sa robia v odbornom laboratóriu pod dohľadom skúsených expertov. Výberom toho správneho modelu ušetríte peniaze aj starosti.
Čo tiež testujeme
Kuchynskému vybaveniu sa v dTeste venujeme pravidelne. Otestovali sme:
- fritézy,
- vstavané rúry,
- mikrovlnné rúry,
- panvice,
- tlakové hrnce,
- a celý rad kuchynských spotrebičov, ktoré nájdete tu.
Najväčšiu váhu na celkovom hodnotení majú praktické testy fritovania. V laboratóriu pri nich nechávame vyprážať zemiakové hranolčeky, kuracie paličky a jarné závitky. Aktuálne testované teplovzdušné fritézy vyrábajú aj slaný koláč známy ako quiche lorraine a čokoládovú tortu. Pri všetkých pokrmoch hodnotíme dĺžku prípravy a senzorické vlastnosti, ako je chuť, sfarbenie, textúra a celkový dojem.
Rozhodovanie, ktorú teplovzdušnú fritézu si do kuchyne kúpiť vám uľahčia aj výsledky skúšok ovládania, kvality vyhotovenia aj spotreby elektriny. Aj tu totiž vládnu medzi jednotlivými modelmi rozdiely. Kým sa pustíte do vyberania, nezabudnite si prečítať nákupného sprievodcu s užitočnými tipmi a radami.