Ako testujeme vlašské ořechy

Ako hodnotíme

Podíl skupin zkoušek na celkovém hodnocení.

  • fyz.-chem. požadavky: 20 %
  • senzorické hodnocení: 20 %
  • čerstvost: 30 %
  • plísně: 5 %
  • mykotoxiny: 5 %
  • deklarace a obal: 20 %

Mykotoxíny

Prítomnosť aflatoxínov B1, B2, G1 a G2 sa analyzovala vysokovýkonnou kvapalinovou chromatografiou s hmotnostne spektrometrickou detekciou.

Vlhkosť

Množstvo vody vo vzorke sa stanovilo gravimetricky.

Číslo kyslosti

Bolo stanovené titračnou metódou a vyjadrené ako množstvo hydroxidu draselného potrebného  na neutralizáciu pH 1 g tuku.

Peroxidové číslo

Bolo stanovené titračnou metódou. Množstvo tukových peroxidov sa vyjadruje ako množstvo aktívneho kyslíka v 1 kg tuku.

Cudzie prímesi

Obsah nečistôt sa zisťoval ich vytriedením a následným zvážením.

Senzorické hodnotenie

Robilo sa popisom vlastností definovaných vo vyhláške č. 157/2003 Zb. − vzhľadu, farby, chuti a vône aj zhodnotením zhody vzorky s požiadavkami legislatívy.

Opis podkategórie

Kým sa dočkáme vlastnej úrody vlašských orechov, často si kúpime tie balené vylúpané v obchode. Chceli sme zistiť, či sú napríklad zdravotne bezchybné a či sa dovážané vlašské orechy medzi sebou senzoricky odlišujú.

Prihlásiť