Ako hodnotíme
Podíl skupin zkoušek na celkovém hodnocení.
- fyz.-chem. požadavky: 20 %
- senzorické hodnocení: 20 %
- čerstvost: 30 %
- plísně: 5 %
- mykotoxiny: 5 %
- deklarace a obal: 20 %
Mykotoxíny
Prítomnosť aflatoxínov B1, B2, G1 a G2 sa analyzovala vysokovýkonnou kvapalinovou chromatografiou s hmotnostne spektrometrickou detekciou.
Vlhkosť
Množstvo vody vo vzorke sa stanovilo gravimetricky.
Číslo kyslosti
Bolo stanovené titračnou metódou a vyjadrené ako množstvo hydroxidu draselného potrebného na neutralizáciu pH 1 g tuku.
Peroxidové číslo
Bolo stanovené titračnou metódou. Množstvo tukových peroxidov sa vyjadruje ako množstvo aktívneho kyslíka v 1 kg tuku.
Cudzie prímesi
Obsah nečistôt sa zisťoval ich vytriedením a následným zvážením.
Senzorické hodnotenie
Robilo sa popisom vlastností definovaných vo vyhláške č. 157/2003 Zb. − vzhľadu, farby, chuti a vône aj zhodnotením zhody vzorky s požiadavkami legislatívy.
Opis podkategórie
Kým sa dočkáme vlastnej úrody vlašských orechov, často si kúpime tie balené vylúpané v obchode. Chceli sme zistiť, či sú napríklad zdravotne bezchybné a či sa dovážané vlašské orechy medzi sebou senzoricky odlišujú.