Ako hodnotíme
Podiel skupín skúšok na celkovom hodnotení.
- kvalita tuku: 60 %
- bielkoviny: 20 %
- obal a deklarácia: 10 %
- mykotoxíny: 5 %
- pesticídy: 5 %
Kvalita tuku:
Sledovali sme množstvo tuku, profil mastných kyselín v ňom sa nachádzajúcich a zatuchnutý tuk. Obsah tuku sme stanovili gravimetricky, profil mastných kyselín metódou plynovej chromatografie s plameňovým ionizačným detektorom. Zatuchnutie tuku sme sledovali pomocou čísla kyslosti meraného titračne a peroxidového čísla meraného metódou potenciometrickej titrácie.
Bielkoviny
Obsah bielkovín sa stanovil Kjeldahlovou metódou.
Mykotoxíny
Pomocou kvapalinovej chromatografie zisťovaním hmoty spektrometriou sme sledovali prítomnosť HT-2 toxínu, T2-toxínu, zearalenón, deoxynivalenol, fumonizíny B1 a B2 a aflatoxínov B1, B2, G1 a G2.
Pesticídy
Screening pesticídov metódou plynovej chromatografie s detektorom elektrónového záchytu sledoval prítomnosť celkovo 237 látok.
Obal a deklarácia
Porovnaním s nameranými hodnotami sme hodnotili presnosť deklarácie obsahu tuku, omega-3 a bielkovín v tabuľkách výživových hodnôt.