Ako hodnotíme
Podiel čiastkových skúšok na celkovom hodnotení
- fyzikálno-chemické požiadavky: 20 %
- senzorické hodnotenie: 25 %
- čerstvosť: 30 %
- plesne: 15 %
- mykotoxíny: 10 %
Mykotoxíny
Prítomnosť aflatoxínov B1, B2, G1 a G2 sa analyzovala použitím vysokovýkonnej kvapalinovej chromatografie s hmotnostne spektrometrickou detekciou.
Vlhkosť
Množstvo vody vo vzorke sa meralo gravimetricky.
Číslo kyslosti
Stanovilo sa titračnou metódou a vyjadrilo sa ako množstvo hydroxidu draselného potrebného na neutralizáciou pH 1 g tuku.
Peroxidové číslo
Určilo sa titračnou metódou. Množstvo tukových peroxidov sa vyjadruje ako množstvo aktívneho kyslíka v 1 kg tuku.
Cudzie prímesi
Obsah nečistôt sa zisťoval vytriedením a následným zvážením.
Senzorické hodnotenie
Prebehlo opisom vlastností definovaných vo vyhláške 157/2003 Zb. – vzhľadu, farby, chute, vône a zhodnotením zhody vzorky s požiadavkami legislatívy.