Ako hodnotíme
Podíl skupin zkoušek na celkovém hodnocení
- senzorické hodnocení: 30 %
- obsah a kvalita tuku: 25 %
- obsah kakaa: 20 %
- zkouška odtávání zmrzliny: 15 %
- deklarace: 5 %
Podiel čiastkových skúšok na celkovom hodnotení
obsah kakaa 25 %, obsah a kvalita tuku 25 %, senzorické hodnotenie 30 %, skúška roztápania zmrzliny 15 %, deklarácie 5 %
Senzorické hodnotenie
Pri senzorickom posúdení bodovalo 12 hodnotiacich intenzitu smotanovej a kakaovej chuti, konzistenciu v ústach, vôňu a celkový dojem. Nevyhovujúce znaky boli navyše opísané slovne. Jednotlivé parametre boli známkované ako v škole na škále od 1 do 5.
Stanovenie kakaa
Beztukovú kakaovú sušinu sme stanovili podľa ČSN 56 0578. Obsah kakaa následne prepočtom.
Stanovenie obsahu tuku
Celkový tuk sme stanovili gravimetricky po extrakcii. Podiel mliečneho tuku a kvantifikáciu iného než mliečneho tuku sme vypočítali podľa ČSN EN ISO 17678 (57 0516).
Meltdown test
Počas testu odmrazovania sme merali hmotnostný úbytok 30 g vzorky tvaru polgule pôvodne zmrazeného na −18 °C, uloženého na sitko (priemer otvorov 3 mm) pri teplote 23 °C. Zmenu hmotnosti sme zaznamenávali v 15-minútových intervaloch.