Ako testujeme indukční desky

Ako hodnotíme

Podíl skupin zkoušek na celkovém hodnocení

  • funkce: 35 %
  • obsluha: 35 %
  • spotřeba energi: 15 %
  • bezpečnost: 10 %
  • hlučnost: 5 %

Podiel skupiny skúšok na celkovom hodnotení

funkcie 35 %, ovládanie 35 %, spotreba energie 15 %, bezpečnosť 10 %, hlučnosť 5 %

Ohrev vody

V hrnci umiestnenom na veľkej platničke sme varili podľa normy ČSN EN 60350 dva litre vody. Hodnotili sme účinnosť prenosu tepla a čas potrebný na uvarenie vody.

Kontrola teploty

Na malej aj veľkej platničke sme v hrnci s 30 ml oleja merali teplotu pri najnižšom možnom stupni. Pri teste sme postupovali podľa normy ČSN EN 60350 a testovali sme v súlade s ňou 30 minút. Cieľom bolo zistiť, či je varná doska schopná udržať nižšiu teplotu dlhší čas.

Palacinkový test

Na veľkej a strednej platni varnej dosky sme na teflónovej aj neteflonovej panvici s keramickým povrchom piekli štyri palacinky (spolu teda osem). Merali sme čas potrebný na ich výrobu, farbu a rovnomernosť opečenia. Pri teste sme postupovali podľa normy ČSN EN 60350.

Efektivita flexi zóny

Na plochu označenú ako flexi zóna sme položili tukom vymastenú a múkou poprášenú oceľovú dosku. Flexi zónu sme zapli na najvyšší možný stupeň a sledovali sme, či dochádza k rovnomernému zhnednutiu múky alebo či flexi zóna hreje na niektorých miestach viac a na iných menej.

Ovládanie

Jednoduchosť ovládania hodnotili traja experti. Zahŕňala ovládanie základných aj prídavných funkcií varnej dosky (napríklad časovač alebo rýchly štart), súčasné použitie všetkých platničiek, čistenie aj zrozumiteľnosť návodu na použitie.

Spotreba elektrickej energie

Merali sme spotrebu energie v prevádzke aj v režime stand-by.

Bezpečnosť

Merali sme teplotu medzi platničkami, zvyškové teplo po vypnutí indukcie a tiež rýchlosť schladenia varnej dosky na 60 °C. Medzi ďalšie bezpečnostné testy patrila skúška reakcie platničky na odobratie hrnca, na pretečenie vriacej vody a tiež na umiestnenie prázdneho hrnca.

Hlučnosť

Hlučnosť varnej dosky v prevádzke posudzovali subjektívnym hodnotením tri osoby.

Prihlásiť