Ako hodnotíme
Podíl skupin zkoušek na celkovém hodnocení
- účinnost mytí: 60 %
- vzhled umytého nádobí: 40 %
Podiel čiastkových skúšok na celkovom hodnotení
účinnosť umývania 60 %, vzhľad umytého riadu 40 %
Účinnosť umývania
Sme zisťovali ako priemerný výsledok troch umytí. Na umývačke bol nastavený hodinu trvajúci program, ktorý zahŕňal 30 minút umývania pri teplote 50°C, potom 5 minút studeného oplachovania a nakoniec 15 minút horúceho oplachovania a 10 minút sušenia. Do umývačky sme pustili vodu s tvrdosťou 15±1°dH. Aby sme sa v laboratóriu čo najviac priblížili reálnym podmienkam umývania riadu, pridali sme do každého umývacieho cyklu aj 50 g balastných nečistôt simulujúc zvyšky z riadu (zmes margarínu, loja, fritovacieho tuku, masti, rastlinného oleja, vajec, kečupu, horčice, smotany, polotučného mlieka, kukuričného škrobu, múky a kyseliny benzoovej). V rámci merania sme sledovali, ako si tabletky poradia s odstránením štyroch typov nečistôt.
- Bieliace schopnosti sme preverovali na 6 šálkach znečistených čajom. Modelovala ho zmes pripravená z 30 g čaju, 2 litrov vody a 0,1 ml síranu železnatého.
- Odstraňovanie odolných škvŕn otestovalo 6 pohárov znečistených pripáleným polotučným mliekom.
- Škrobové nečistoty modelovalo 6 hlbokých tanierov, na ktoré sme rozotreli 3 g ovsenej kaše vyrobenej z 50 g ovsa, 250 ml polotučného mlieka a 750 ml vody.
- Posledným typom škvŕn boli bielkovinové nečistoty. Na simuláciu sme použili 6 plátov nerezového plechu, na každý z nich sme rozotreli 1 g vaječného žĺtka.
Účinnosť umytia sme vo všetkých prípadoch vyhodnocovali vizuálnym porovnaním s referenčnými obrázkami.
Vzhľad umytého riadu
3 čisté poháre na víno a 3 sklenené poháre na vodu sme dali päťkrát po sebe umyť v umývačke pri rovnakých podmienkach, v akých sme testovali účinnosť umývania. Po 30 minútach od skončenia umývacieho cyklu sme poháre umiestnili do tmavého boxu a presvietili slabým svetlom. Sledovali sme, či po niekoľkonásobnom umytí zostanú na povrchu pohárov stopy v podobe škvŕn aj mieru lesku skla. Mieru zanechaných škvŕn sme vyjadrili stupnicou od 5 (bez stôp) do 0. Lesk sme hodnotili na škále od 10 (vysoký lesk) do 0.