Ako testujeme zavazadla

Podiel čiastkových skúšok na celkovom hodnotení

Praktické skúšky 35 %, priehradka na notebook 15 %, vodoodolnosť 15 %, pevnostné skúšky 10 %, kvalita vyhotovenia 10 %, využiteľnosť priestoru 5 %, bezpečnosť 5 %, údržba 5 %.

Limity hodnotenia

Niektoré čiastkové hodnotenia môžu byť limitované hraničnou hodnotou. V takom prípade nemusí celkové hodnotenie zodpovedať váženému priemeru čiastkových hodnotení.

Praktické skúšky

Každý batoh testovalo päť dobrovoľníkov, z toho traja muži a dve ženy vo veku 25 až 40 rokov. Každý z testujúcich batoh nosil so základnou (4,5 kg) aj zvýšenou (9 kg) záťažou. Dobrovoľníci chodili s batohmi po rovine, po schodoch hore aj dole a opakovane si ich dávali na chrbát a zase dole. Po testovaní v teréne každý batoh hodnotili z hľadiska pohodlnosti, ventilácia chrbta, otvárania a prístupu do vreciek, nastavenie popruhov alebo stability. Známka za celkový dojem vyjadruje, nakoľko sa batoh účastníkom testovania páčil a s akou pravdepodobnosťou by si ho sami kúpili.

Priehradka na notebook

V laboratóriu sme hodnotili, ako je priehradka prístupná, ako sa do nej notebook vkladá a tiež z nej vyberá. Ďalej bola inšpekcii a vzájomným porovnaním posudzovaná kvalita a miera ochrany notebooku.

Odolnosť proti vode

Skúška simuluje pohyb s batohom v daždi a jeho položenie na mokrý povrch. V prvej časti testu sme nechali batoh 30 minút v špeciálnom sprchovacom zariadení simulujúcom ľahký dážď (10 l / m2). Hodnotili sme, či zostane po skúške vnútri suchý, do akej miery prevlhne alebo do neho zatečie. V druhej časti sme batoh naplnený bavlnou na desať minút postavili do jedného centimetra vody a potom zmerali, koľko tekutiny presiaklo dovnútra.

Skúšky pevnosti

Do batohov sme rovnomerne rozložili 9kg závažia a zavesili na skúšobné zariadenie, ktoré ich zdvíhalo a nechávalo voľne padať 40 mm celkom 20 000-krát. Skúška preverovala odolnosť horného držadla a popruhov. Zisťovali sme tiež, či neprekĺzavajú.

Kvalita spracovania

Odborné posúdenie kvality spracovania zatváracích mechanizmov, švov, nitov, držadiel a popruhov.

Bezpečnosť

Hodnotili sme, či je batoh bez ostrých hrán alebo rohov, o ktoré by sa nositeľ mohol poraniť, či disponuje reflexnými prvkami a aká je miera ich odrazivosti (hodnotené pri osvetlení reflektormi vozidla zo vzdialenosti 10 m).

Využiteľnosť priestoru

Skúška hodnotila, ako sa do batohov zmestí štandardizovaný denný náklad. V prvej časti sme do nich vkladali notebook s nabíjačkou, časopis, knihu formátu A5, 1,5l fľašu, krabičku na desiatu, peňaženku, zväzok kľúčov, mobil a tablet s nabíjačkami, antiperspirant, slnečné okuliare, štyri kusy písacích potrieb a tenkú bundu. V druhej časti sme k uvedenému nákladu skúšali pridať ešte cvičebný úbor (tričko, trenírky, ľahkú športovú obuv a malý uterák). Chceli sme zistiť, či a ako sa "nálož" do batohov vojde.

Údržba

Batohy sme zvonku a zospodu znečistili blatom, zvnútra ovocným sirupom. Cieľom bolo preveriť, či a ako ľahko je znečistenie odstrániteľné. Na čistenie sme používali hubku a mydlovú vodu.

Prihlásiť