Ako testujeme pomerančové džusy

Podiel skupiny skúšok na celkovom hodnotení

ovocný podiel 45 %, senzorické hodnotenie 40 %, šetrnosť výrobného procesu 15 %

Limity hodnotenie

Niektoré čiastkové hodnotenia môžu byť limitovaná hraničnou hodnotou. V tomto prípade nemusí celkové hodnotenie zodpovedať váženému priemeru čiastkových hodnotení. Percentá vyjadrujú mieru splnenie kvalitatívnych požiadaviek, nie obsah jednotlivých zložiek.

Podiel ovocia

Ovocný podielu sme stanovili na základe porovnania tabuľkových dát referenčného materiálu. Asociácie výrobcov džúsov a nektárov (Association of the Industry of juices and Nectars, AIJN) pre autentické šťavy a pyré s nameranými hodnotami vybraných markerov (refraktometrická sušina, titračná kyslosť, formolové číslo, popol , fosfor, draslík, horčík, vápnik, kyselina jablčná, isocitronová a citrónová, sacharóza, glukóza, fruktóza, sorbitol).

Obsah cukru

Identifikácia falšovanie a odhad ovocného podielu vychádza z analýzy vybraných kritérií, chemických markerov prítomnosti konkrétnych druhov ovocia, ktorých hodnoty sa porovnávajú s existujúcimi databázami autentických výrobkov. Pre pomarančové džúsy z koncentrátu platí požiadavka komoditnej vyhlášky č. 335/1997 Zb.

Senzorické hodnotenie

Džúsy a mušty hodnotilo 10 odborníkov známkami od 1 do 5 (ako v°škole). Hodnotili chuť a°vôňu typickú pre°pomaranče, celkový dojem, typickú farbu nápoja a°eventuálne pachuti.

Vitamín C

Bol stanovený metódou HPLC/UV.

Šetrnosť výrobného procesu

Tzv. druhé lisovanie alebo nastavenie vysokých tlakov na lise (stanovenie flavonoidných glykozidov) sa preukazovalo metódou HPLC/UV.

Prihlásiť